S ska höja skatten för rika – men kan inte berätta hur

Finansminister Magdalena Andersson gav på torsdagen beskedet att Socialdemokraterna vill höja skatter för fem miljarder kronor.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under innevarande mandatperiod har regeringen höjt skatten på investeringssparkonton, ISK, och kapitalförsäkringar i två omgångar.
Foto: Shutterstock / Shutterstock
Strandvägen i Stockholm är en av Sveriges miljonärstätaste gator.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Magdalena Anderssons skatteutspel på torsdagen handlar inte om en skattehöjning på investeringssparkonto, ISK. 

Men partiet kan inte ge besked om vilken skatt det handlar om. 

– Vi arbetar med olika alternativ, säger Gösta Brunnander, presschef hos Magdalena Andersson. 

Höjningen av kapitalskatten kommer inte att innebära ytterligare en höjning av skatten på investeringssparkonton eller kapitalförsäkringar. Det säger Gösta Brunnander, presschef hos finansminister Magdalena Andersson.

På torsdagen meddelade finansministern att Socialdemokraterna dels vill höja bankskatten, dels höja skatten för kapitalägare. Den höjda kapitalskatten ska ge en miljard kronor till statskassan. 

Men hur skatten ska höjas och i vilken form ger partiet inget besked om. Magdalena Anderssons besked till nyhetsbyrån TT på torsdagen var att det inte handlar om en förmögenhetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt eller fastighetsskatt. 

– Det finns flera sätt att göra det på. När det gäller detaljer får vi återkomma, säger Gösta Brunnander.

Ni måste ju ha räknat på förslaget eftersom ni säger att det innebär en miljard extra till statskassan. Vilken skatt är det då ni har räknat på?

– Vi arbetar nu på ett antal olika alternativ. 

Hur har ni då kommit fram till siffran 1 miljard om ni i dagsläget inte vet vilken skatt ni avser höja?

– En miljard är målbilden.

Handlar det om en höjning av skatten på investeringssparkonton?

– Det är inte ett av de alternativ vi jobbar med. Vi kommer att rikta in oss mot den absolut rikaste delen av samhället. Det finns olika vägar att gå. Vi får återkomma kring det. Jag kan inte svara på när förslaget är helt klart. 

Varför går S i dag ut med detta, när ni inte kan ge några detaljer?

– Vi har fått en del frågor kring detta eftersom vi tidigare aviserat att vi vill höja skatten för de absolut rikaste. Totalt kommer de här höjningarna tillsammans handla om fem miljarder kronor. 

Ni vill komma åt de allra rikaste, är en höjning av fastighetsskatten en framkomlig väg?

– Magdalena Andersson har varit tydlig med att det inte är aktuellt med fastighetskatt. Det var en impopulär skatt som riskerade förtroendet för hela systemet.


LÄS MER: Glöm inte – "kapitalägare" kan vara vanliga sparare

Befinner sig på idéstadiet

Jörgen Hellman (S), vice ordförande i riksdagens skatteutskott, har när Expressen når honom inte hört talas om Magdalena Anderssons utspel. Han säger att en höjd kapitalskatt än så länge bara befinner sig på idéstadiet inom partiet. 

– Hur vi ska göra detta får utredas, det kan finnas många alternativ. Det är ett vallöfte, och det kommer sedan ta något år med utredningar. Det kommer inte komma i budgeten i höst, säger Jörgen Hellman. 

Kan det handla om en höjning av skatten på investeringssparkonton?

– Det tror jag inte. Den förändrades ju i förra budgetåret, och jag upplever att den ligger på en rimlig nivå. 

Vilken skatt kan det handla om?

– Man kan exempelvis tänka sig en ändring av 3:12-reglerna, även om det kan bli svårt. Men man får utreda detta helt enkelt, vi kommer inte hinna sätta ned foten i detta innan valet eller innan budgeten. Det är ett vallöfte inför nästa mandatperiod.

Bara de rika ska påverkas. Hur mycket kapital och inkomster har man om man i detta sammanhang anses vara rik?

– Det här kommer bara att påverka dem som tjänar en bra bit över 100 000 kronor i månaden. Det är inte fråga om gemene man. 

Investeringssparkonton

Investeringssparkontot infördes 2012 och är en sparform för den som sparar i fonder, aktier eller andra värdepapper.

Till skillnad mot vanligt fondkonto tas skatten ut som en årlig schablon av värdet på kontot. Uttag och byten av värdepapper beskattas inte. Schablonskatten tas ut oavsett om man gör en vinst eller en förlust. Skattens storlek styrs av statslåneräntan. 

När kontot infördes utgick schablonen endast från storleken på statslåneräntan, som för närvarande är låg till följd av det låga ränteläget. I en första omgång höjde regeringen skatten genom att 0,75 procentenheter adderades till statslåneräntan. I budgeten för 2018 adderades 0,25 procentenheter. 

Den 1 januari 2016 försvann avdragsrätten för individuellt pensionssparande, IPS, samt för pensionsförsäkringar. Folk uppmanades spara till sina pensioner via ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring. Även kapitalförsäkringen schablonbeskattas. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!