Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-profilerna: Bygg ut kärnkraften nu

Bolund (MP) och Kristersson (M) i debatt om kärnkraften.
Hans Hoff, riksdagsledamot för S.
Foto: KARLBERG MEDIA AB / SVERIGES RIKSBANK
Ringhals.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Forsmark.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under den stränga vintern har debatten om elbrist, kärnkraftverk och skyhöga priser blossat upp. 

Nu har tre socialdemokrater lämnat in en motion om att bygga ut kärnkraften i Sverige. 

– Vi vill att partierna sätter sig ner och diskuterar den här frågan, säger riksdagsledamoten Hans Hoff (S) till Aftonbladet


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Vid årsskiftet stängde Ringhals 1 och Sveriges elproduktion har sedan dess hamnat i fokus. I början av februari uppmättes den högsta elförbrukningen sedan 2016 och elen har varit rekorddyr, som Expressen tidigare rapporterat. För att möta energibehovet har oljekraftverket i Karlshamn startats upp.

För problemen på den svenska elmarknaden kan bli större och mer långvariga om några år. Enligt Region Norrbotten kan inte södra Sverige i framtiden räkna med el från Norrbotten och Västerbotten, eftersom överskottet kommer att minska.

Vill bygga ut kärnkraften

Nu vill de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Hans Hoff, Adnan Dibrani och Sara Heikkinen Breitholtz att Sverige ska satsa på kärnkraftverk.

I en motion i riksdagen är budskapet tydligt: Bygg ut. 

– De stora företagen vi har i vårt land ska vi vara väldigt stolta över. Men företagen är ofta globala och kan lägga sina satsningar i andra länder om inte elproduktionen kan säkras – något som skulle få förödande konsekvenser för Sverige, säger Hans Hoff till Aftonbladet. 

Enligt Hoff kan nya reaktioner byggas på Ringhalsområdet eller Forsmarksområdet. Det skulle snabba på processen eftersom platserna redan är godkända för kärnkraftverk. 

Enligt socialdemokraterna bakom motionen uppstår problem om Sverige ska importera el.

Se också: 

Experten om faktorerna som kommer påverka.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!