Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och flera fackförbund kan lämna Swedbank

Stefan Löfven (S).
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg norr om Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Brottsmisstankarna om grovt svindleri har fått flera kunder att lämna Swedbank.

Nu överväger även Socialdemokraterna samt flera fackförbund att överge den skandalomsusade banken, rapporterar Svenska Dagbladet.

Samtidigt skriver DN att Swedbanks försök att stoppa åklagaren från att läsa en känslig rapport verkar misslyckas.

Det har vart stormiga veckor för Swedbank sedan ”Uppdrag granskning” på SVT avslöjade att den svenska storbanken hade kopplingar till misstänkt penningtvätt.

Banken misstänks nu för obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri, vilket ledde till att tidigare vd Birgitte Bonnesen fick sparken i förra veckan.

Nu kommer nästa dråpslag – när flera fackförbund och politiska partier överväger att lämna banken på grund av de komprometterande uppgifterna.

– Man blir upprörd och bedrövad, säger Anna Ryding, kassör och 2:a vice ordförande på fackförbundet Transport, till SvD.Transport: Vi kommer diskutera det här

Det är bara ett knappt år sedan fackförbundet bytte bank till Swedbank efter att Nordea valde att flytta sitt huvudkontor till Finland. Men nu utesluter inte förbundet att byta ännu en gång.

– Jag vill inte föregå diskussionen i förbundsstyrelsen men förbundsstyrelsen hålls uppdaterad, och vi kommer vid nästa sammanträde naturligtvis att diskutera den här frågan, säger Anna Ryding. 

Även Socialdemokraterna bytte nyligen bank från Nordea till Swedbank, men de överväger också att byta ännu en gång med anledning av den pågående förundersökning som pågår mot banken.

”Med anledning av uppgifterna tittar vi nu på möjligheten att byta bank, men avvaktar den pågående utredningen, skriver Roger Berzell, partiets kassör, i ett mejl till SvD.Flera riksdagspartier avvaktar utvecklingen

Utöver S är även Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna kunder hos Swedbank. De avvaktar nu utvecklingen för Swedbank och har ännu inte beslutat om de ska byta bank.

”Partiet har inte fattat något beslut kring huruvida vi avser byta bank, utan avser invänta mer information i ärendet. Vi utesluter inget alternativ i nuläget” skriver Sverigedemokraternas presstjänst i ett skriftligt svar på SvD:s frågor.

Rapporten på bordet under torsdagen

På onsdagen stod det också klart att Swedbanks försök att stoppa åklagaren från att läsa en känslig rapport i penningtvättshärvan ser ut att ha misslyckats, skriver DN.

Finansinspektionen har undanröjt advokatsekretessen. Därmed kan åklagaren få rapporten omaskerad på sitt bord redan under torsdagen.

Det handlar om vad som kallats ”Grimstadrapporten” – en rapport skriven på uppdrag av Swedbank av den norske advokaten Erling Grimstad.

Rapporten påstås inbegripa information om stora brister i Swedbanks penningtvättsarbete. Rapporten har varit central i härvan kring banken de senaste veckorna. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!