Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-ministern paniksålde aktier för 2,7 miljoner

Anna Hallberg (S) paniksålde aktier för miljoner.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg, S.
Foto: OLLE SPORRONG
Jacob Wallenberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fredrik Lundberg.
Foto: YLWA YNGVESSON

Tre dagar efter att Anna Hallberg, S, blev ny utrikeshandelsminister dumpade hon aktier för 2,7 miljoner kronor.

Det framgår av en lista över ministerns aktieinnehav som Expressen fick ta del av på måndagen, efter att i över två veckor ha begärt ut uppgifterna från Utrikesdepartementet. 

Majoriteten av de bolag som utrikeshandelsminister Anna Hallberg ägt aktier i styrs av Wallenbergfamiljen eller av finansmannen Fredrik Lundbergs investmentbolag Industrivärden.

I två veckor har Sveriges nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg vägrat uppge vilka aktier som hon har ägt som minister.

Hennes pressekreterare har uppgett att hon först ska sälja sina aktier.

I fredags skickade regeringskansliet över en lista som påstods vara komplett och som innehöll två aktieinnehav.

Men den listan saknade flera aktieinnehav. 

Nu kan Expressen avslöja att Anna Hallberg dumpade aktier till ett värde av 2,7 miljoner kronor tre dagar efter att hon utnämndes till utrikeshandelsminister.

I dag strax, efter klockan 17, offentliggjorde regeringskansliet även listan över de aktieinnehav som Hallberg sålt sedan hon utnämndes till minister.

Ägde Wallenbergbolag för halv miljon

Av dokumentet går att utläsa att Hallberg främst investerat i svenska industribolag där två av Sveriges mest kända maktbolag, Wallenbergfamiljens Investor och Fredrik Lundbergs Industrivärden, är storägare. 

Hallberg ägde och sålde till exempel aktier i Investor för 188 000 kronor. Hon sålde även aktier i bolag som Atlas Copco och Ericsson, som Investor är storägare i. 

I förra veckan gick Ericsson ut med att bolaget reserverar 12 miljarder kronor för att ha råd att betala kommande böter i en stor korruptionsutredning i USA. 

Ericsson meddelade i ett pressmeddelande att de misstänkta mutbrotten har kunnat ske på grund av bristande internkontroller och att företaget inte reagerat på de varningsflaggor som har funnits. 

Jacob Wallenberg, ordförande i Wallenbergsfärens maktbolag Investor.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Anna Hallberg har även ägt aktier i skogs- och pappers koncernen SCA och hygienavknoppningen Essity, Sandvik och Volvo. 

Dessutom sålde hon aktier för 369 777 kronor i Swedbank, där hennes sambo Anders Sundström, tidigare S-minister, varit ordförande.

Däremot har Hallberg exempelvis inte ägt några aktier i bolag där Stenbeckfamiljen är storägare via maktbolaget Kinnevik. 

Vägrade lämna ut sitt aktieinnehav

Enligt de nya uppgifterna från regeringskansliet, som Expressen fick ta del av på måndagen, paniksålde Anna Hallberg aktier i 15 bolag på Stockholmsbörsen den 13 september, när hon varit minister i tre dagar. 

Dagen innan, den 12 september, hade Expressen begärt ut ministerns aktieinnehav sedan hon tillträtt. Men listan lämnades inte ut med hänvisning till att ministern först skulle sälja sina aktier.

Mer än två veckor senare, och efter att Expressen publicerat en artikel om att ministern vägrar uppge sitt aktieinnehav sedan hon tillträdde, skickade regeringskansliet i dag på måndagseftermiddagen över en fullständig lista. 

Kopplingar till brottsanmäld gruva 

Kort efter att Anna Hallberg presenterats som Anne Lindes efterträdare som utrikeshandelsminister avslöjade Expressen Hallbergs kopplingar till ett gruvbolag i Tornedalen. Hon har varit suppleant i ett bolag som är delägare i gruvan. 

Ägare till bolaget som hon är suppleant i är hennes sambo Anders Sundström, tidigare S-minister, och även tidigare ordförande för Swedbank, en roll han tvingades lämna under stor uppmärksamhet.

Gruvan har flera gånger anmälts för misstänkta miljöbrott av länsstyrelsen, och nu har Naturvårdsverket gått till domstol för att dra tillbaka gruvbolaget Kaunis Irons tillstånd.

Sedan Hallberg tillträdde som minister har hon dessutom låtit sin sambo Anders Sundström, tidigare S-minister, gå in som ordförande i bolaget som bär hennes namn: Anna Hallberg AB. Hon har därmed inte längre någon ledande befattning i bolaget.

Ministerns försäljning 13 september

Assa B: Sålde 600 aktier för 130 023 kr

Atlascopco B: Sålde 800 aktier för 225 477 kr

Autolivinc Sdb: Sålde 300 aktier för 231 092 kr

Elanders B: Sålde 1 000 aktier för 81 127 kr

Epiroc B: Sålde 2 500 aktier för 262 541 kr

Ericsson B: Sålde 1 200 aktier för 93 204 kr

Essity B: Sålde 400 aktier för 112 659 kr

Garo: Sålde 300 aktier för 81 826 kr

Investor B: Sålde 400 aktier för 188 830 kr

Newwave B: Sålde 2 000 aktier för 116 642 kr

Sandvik: Sålde 1800 aktier för 290 483 kr

Sca B:Sålde 400 aktier för 35 928 kr

Swedbank A: Sålde 2 600 aktier för 369 777 kr

Veoneerinc Sdb: Sålde 900 aktier för 159 655 kr

Volvo B: Sålde 1 900 aktier för 277 245 kr

Nya arbetsmarknadsministern om spelet bakom beslutet.