Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S förslag om pensionerna inte nytt: ”Funnits med hela tiden”

När Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade S pensionsförslag i torsdags var det lätt att tro att det var något nytt partiet presenterade. Men nu luktar det valkupp. Foto: Lisa Mattisson EXP
Annika Strandhäll, socialminister och ordförande i pensionsgruppen, menar att de borgerliga har hållit emot i frågan om höjd pensionsavgift. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars-Arne Staxäng (M), riksdagsledamot, menar att höjd pensionsavgift är något som bör diskuteras i riksdagens pensionsgrupp. Foto: PRIVAT / OKÄND
Mats Persson (L), riksdagsledamot, tycker inte att det är rätt att småföretagare ska stå för ökade inbetalningar till pensionssystemet. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas pensionskupp lyckades - nästan.

Partiets förslag på höjd pensionsavgift för att ge pensionärer 1 000 kronor mer varje månad presenterades som en nyhet.

Men nu visar det sig att förslaget är allt annat än nytt. 

– Jag tror det är kris och panik i S, det är därför man i Almedalen vill gå ut med något vi redan diskuterat, säger Lars-Arne Staxäng (M), riksdagsledamot och medlem i pensionsgruppen. 

Socialdemokraterna lovade på torsdagen med buller och bång att pensionärer "på sikt" ska få 70 procent av sin slutlön i pension. För att finansiera det vill partiet höja pensionsavgiften från dagens, som i praktiken ligger på 17,21 procent, till 18,5 procent. Den senare är egentligen den pensionsavgift som ingick i den pensionsöverenskommelse som slöts  i början av 2000-talet. 

– Vi går till val på ett omfattande förslag för att stärka pensionerna, sa finansminister Magdalena Andersson, medan socialminister Annika Strandhäll - som är ordförande i pensionsgruppen -  gav beskedet att hon kommer ta upp förslaget på höjd pension med gruppen. 

LÄS MER: Förvirring kris S nya utspel om pensionerna

Redan diskuterats i pensionsgruppen

Men det kommer hon knappast behöva göra. I riksdagens pensionsgrupp, som består av företrädare från Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, är förslaget nämligen långt i från något nytt. Tvärtom har det redan diskuterats, och man har i riksdagens pensionsgrupp enats i att frågan ska utredas. 

– Det faktum att man vill gå ut med en fråga i Almedalen som vi redan diskuterar i pensionsgruppen gör att jag tror att det är lite kris och panik bland socialdemokraterna, säger Lars-Arne Staxäng (M), en av medlemmarna i pensionsgruppen.

Han säger att han ser en eventuell avgiftshöjning som en fråga för riksdagens pensionsgrupp, och inte för ett enskilt parti. 

– Man puttar in det här som en ny fråga, men den har funnits med hela tiden. Socialdemokraterna kan inte skapa en egen pensionsgrupp, säger Lars-Arne Staxäng. 

LÄS MER: Klubbat – så blir nya PPM 

Ingen effekt på kort sikt

Han tycker inte heller att Socialdemokraterna var tydliga med att en avgiftshöjning har effekter först för de som går i pension om flera decennier, och inte för dagens eller ens morgondagens pensionärer. 

Det lät som en nyhet när Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade pensionsförslaget. Men det var snarare en kupp från deras sida. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Mats Persson (L), som ingår i riksdagens pensionsgrupp, vittnar också om att frågan varit uppe tidigare för diskussion i pensionsgruppen, om än inte i form av ett skarpt förslag som det socialdemokraterna presenterade under torsdagen. 

– En höjd pensionsavgift är något som många föreslagit, men att vältra över kostnaderna på arbetsgivarna kom lite som en blixt från klar himmel, säger Mats Persson.

Han menar att det finns andra sätt att se till att mer pengar betalas in till systemet, som hade varit mer logiska. I dag betalas endast pensionsrätter på intjänad lön upp till ungefär 40 000 kronor in till det allmänna pensionssystemet. Ett alternativ är att höja det taket. 

– Det är det förslag jag trodde låg närmast till hands, säger Mats Persson.

LÄS MER: "Soffliggarfonden" ses över: "Kan sänka pensionerna" 

"Upp till bevis för de borgerliga"

Från regeringshåll erkänner man att frågan varit uppe till diskussion, men enligt Annika Strandhäll har de borgerliga hållit emot i frågan. 

– Socialdemokraterna går till val på detta. Det måste bli tydligt för väljarna, och de andra partierna måste ta ställning om de vill stärka pensionerna eller inte. Antingen vill man skicka in mer pengar i systemet eller så vill man det inte, skriver Annika Strandhäll i ett mejl till Expressen.

Hon skriver vidare: 

– Nu är det upp till bevis om de borgerliga är med tåget eller ej. Den ursprungliga överenskommelsen slår fast att avgiften ska vara 18,5 procent av lönen. Nu är den för låg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!