Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rysaren: SAS knappt större än Norwegian

Det var exakt 29 374 009 passagerare som flög med SAS under 2016.Foto: Alex Ljungdahl
29 301 397 personer flög med Norwegian i fjol.Foto: FRANCIS DEAN

SAS behåller ställningen som Skandinaviens största flygbolag.

Men nu skiljer det bara 72 612 passagerare till huvudkonkurrenten Norwegian.

SAS koncernchef Rickard Gustafson kunde i morse åter andas ut. Den värste konkurrenten Norwegian hade ännu inte lyckats passera bolaget när det gäller antalet flugna passagerare visar SAS passagerarstatistik för december 2016. Men det är nära.

Det var exakt 29 374 009 passagerare som flyg med SAS under 2016.

Motsvarande passagerarsiffra för Norwegian var 29 301 397 personer.

Det betydde att SAS slog konkurrenten med 72 612 flugna passagerare.

 

LÄS MER: Ryanair störst i Europa

 

Men SAS koncernchef är relativt nöjd.

– Det är glädjande att se att fler än tidigare väljer att flyga med SAS och att vårt utökade erbjudande på de interkontinentala - och fritidsorienterade linjerna tagits emot så positivt bland våra kunder. Samtidigt fortsätter den negativa yieldtrenden, vilket visar att det är ytterst viktigt att vi fortsätter effektiviseringen av SAS, så att vi kan fortsätta att ta del av tillväxten i marknaden, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef i SAS i en kommentar till siffrorna.

SAS behöver fler affärsresenärer

När det gäller betalningsgraden är siffrorna inte lika roliga för SAS. Visserligen tjänar man mer när norrmännen. Men passagerarintäkter dividerat med betalda passagerarkilometer sjönk med 11 procent.

Vad SAS skulle behöva är fler affärsresenärer som betalar fullt pris för biljetterna.

 

LÄS MER. Flygkriget mellan SAS och Norwegian trappas upp

 

I december flög totalt 2,1 miljoner passagerare med SAS, fler än någon tidigare decembermånad. Tillväxten var störst på SAS flygningar till USA där man expanderat med nya linjer till Boston, Los Angeles och Miami.

SAS totala kabinfaktor - alltså hur fyllda planen är - förbättrades samtidigt med 4 procentenheter till 73,2%.

Norska Norwegian är på väg att gå om SAS och bli Skandinaviens största flygbolag, skrev Svenska Dagbladet för några veckor sedan.

Norwegians nya flyglinjer

När Norwegians årssiffror kom den 5 januari så landade flygbolagets siffror på 29 301 397 passagerare för förra året.

Det norska bolagets aggressiva expansionspolitik med ständigt nya flyglinjer och köp av nya stora flygplan hade därmed lyckats när det gäller att få upp passagerarantalet.

Norwegian såg därmed ut att också vara på väg att gå om SAS och bli Skandinaviens största flygbolag.

2015 skilde det tre miljoner passagerare flygbolagen åt. Men när det gäller försäljningen är SAS fortfarande klart större än Norwegian.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!