Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryanair kapitulerar och erkänner fackförbundet Unionen

Ryanair har drabbats av flera strejker bland personalen på grund av att man vägrat träffa kollektivavtal med kabinpersonal och piloter.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryanairs vd och koncernchef Michael O'Leary kan vara på väg att mjukna i sin inställning till fackförbund.
Foto: HENNING KAISER / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL DPA

Ryanair kapitulerar från sin hårda inställning till de svenska fackförbunden.

Bolaget och dess vd Michael O'Leary har tagit ett första steg där man tecknat ett avtal med kabinpersonalens fack Unionen, uppger Dagens Nyheter.

Avtalet betyder att företaget  nu kan börja förhandla om ett kollektivavtal.

– Vi har hållit på med detaljerna i det här i ett par månader, Lise Iderström, central ombudsman för Unionens kabinanställda till tidningen.

Flygbolaget Ryanair har länge haft de fackliga organisationerna som ett rött skynke framför sig och vägrat teckna kollektivavtal. Det har också lett till strejker ute i Europa där kabinpersonal och piloter strejkat.

Ryanair–piloterna i Sverige, som tillsammans med den svenska kabinpersonalen har sin bas på Skavsta,  har också haft en kortare strejk för att försöka få tillstånd att kollektivavtal för sina 40–talet piloter som flyger för Ryanair. Men det svenska pilotfacket har mötts med kalla handen och det har knappt funnits någon kommunikation mellan Svensk Pilotförening och Ryanair. 

Ryanair kommunicerat via mejl

Parterna har ibland kommunicerat via mejl, andra gånger via vanliga brev. I sak har dock inget hänt som fört saken framåt, närmare förhandlingar om ett kollektivavtal.

Men nu rapporterar Dagens Nyheter att Ryanair tecknat ett första avtal med Unionen. Avtalet, är inget kollektivavtal, utan  gör det möjligt för Ryanair och Unionen att börja förhandla om ett kollektivavtal för de cirka 120 personerna i den svenska kabinpersonalen. 

Unionens Lise Iderström: Det känns bra

– Det stämmer. Vi har hållit på med detaljerna i det här i ett par månader nu, så det känns bra att ha det klart, säger Lise Iderström, central ombudsman för Unionens kabinanställda till Dagens Nyheter.

Strejkande Ryanair-anställda som strider för att deras fack ska få teckna kollektivavtal.
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Avtalet är ett  ”letter of intent” – en avsiktsförklaring där flygbolaget erkänner fackförbundet Unionen som en motpart.

När det gäller Svensk Pilotförening är dock parterna lika långt ifrån varandra som tidigare.

Fryst läge med pilotfacket

– Det har inte kommit så mycket längre sedan i somras. Det står ganska stilla mellan oss och Ryanair. Det pågår inga samtal eller förhandlingar, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening.

Ryanair vill erkänna Svensk Pilotförening som motpart.

- Men de vill inte låta oss arbeta enligt våra stadgar och bestämmelser utan prata direkt med piloterna, säger Martin Lindgren.


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!