Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryanair hotas av fler pilotstrejker

400 Ryanair-flighter är inställda i Europa under 24-timmarsstrejken. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Piloter i fem länder strejkar under de 24 timmar som strejken pågår. Det här är en bild från Bryssel i Belgien där piloterna gick omkring med blå tröjor med texten "RYANAIR MUST CHANGE". Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Strejkande Ryanair-pilot i Belgien. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den annars så talförde Ryanair-chefen Michael O'Leary är just nu tyst. Foto: THOMAS FREY / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL DPA

Ryanairs pilotstrejk slår nu igenom med full kraft.

Endast två av bolagets plan landar i dag på Skavsta.

Sammanlagt 55 000 passagerare i fem länder berörs av piloternas 24-timmarsstrejk.

– Vi utesluter inte ytterligare strejkåtgärder, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotförening.

Ryanairs koncernchef Michael O'Leary och övriga i i flygbolagets  ledning vid högkvarteret i Dublin har svarat med tystnad under strejken som pågår under ett dygn.

400 av bolagets flygningar runt om i Europa berörs av pilotstrejkerna som pågår i Nederländerna, Irland, Tyskland, Belgien och Sverige.

Et av Ryanairs flygplan som står still på flygplatsen Niederrhein i Weeze, Tyskland. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På Skavsta flygplats - navet för det irländska flygbolagets svenska verksamhet - var det i dag lugnt. Endast två plan, vars piloter inte omfattas av strejken, landar och startar under dagen.

Svensk Pilotförening har tagit ut sina 40 medlemmar som flyger för Ryanair i strejk för rätten att teckna kollektivavtal.

Piloterna saknar i dag rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. 

Flygbolaget har hittills  visat kalla handen. Den enda kommunikationen mellan Ryanair och Svensk pilotförening sker genom sporadiska mejl och brevkontakter.

– Strejken är igång, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening, som under fredagen besökte strejkande kolleger på Skavsta flygplats. Foto: STINA STJERNKVIST/TT

– Konflikten är igång, planen står. Vi har ingen dialog med Ryanair just nu, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotförening, som befinner sig på Skavsta för att träffa strejkande kolleger.

Vad händer efter 24-timmarsstrejken?

- Piloterna återgår i tjänst. Men vi kommer åter igen att trycka på för att bolaget ska förhandla med Svensk Pilotförening. Sedan får vi se om det hjälper eller inte.

– Fortsätter man att vägra så kan man räkna med att vi kommer att överväga andra åtgärder.

Vad kan det bli då?

– Jag kan inte utesluta att det blir ytterligare strejkåtgärder. Det kan också innebära att vi drar in Ryanair i någon form av rättsprocess. Eller uppmärksamma allmänhet, resenärer och media på det sätt Ryanair beter sig.

Strejk pågår nu också i fyra andra länder.

– Ja, men problemen ser lite olika ut beroende på vilket land det gäller. Men gemensamt är att Ryanair inte riktigt respekterar fackföreningar. Ryanair vill diktera själv hur villkoren ska se ut.

Hur är stämningen bland piloterna?

 – Man har ett stöd för den här konflikten. Men samtidigt är man oroad och då inte enbart för strejken utan hur situationen är på Ryanair. Man är orolig för sin arbetsplats.

Martin Lindgren säger att det  går att vara ett lågprisbolag och samtidigt ha en bra relation till de anställda och fack.

– Det finns flera exempel på framgångsrika lågprisbolag som har en helt annan hållning till sin personal, till exempel Easyjet. Det finns inga motsättningar  mellan lågpris och att personalen har vettiga villkor. Skillnaden är att aktieägarna får mer pengar där personalen har det sämre.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!