Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rutavdraget ökar drastiskt – flera miljarder betalas ut

Maxtaket för rutavdraget kommer att höjas mer.
Foto: LEIF GUSTAFSSON / EXPRESSEN SP-MEDIA AB
Fler använder sig av rutavdraget i dag.
Foto: YLWA YNGVESSON

Allt fler använder sig av rutavdrag i Sverige.

Skatteverket betalar ut över fem miljarder i bidrag, vilket nästan är fyra gånger mer än för tio år sedan.

– Vi har ju sett en ökning hela tiden sedan den här skattereduktionen infördes och det blir fler och fler som vill köpa en sådan här tjänst och det blir mer och mer accepterat att köpa exempelvis städtjänster, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Sveriges radio.

Avdrag för hushållsnära tjänster, det så kallade rutavdraget, debatterades livligt när det för mer än tio år sedan infördes i Sverige.

Under de senaste åren har användningen av rutavdraget ökat och i år märks det tydligt gentemot förra året.

Ökning för rutavdraget

– Rutavdraget går bra. I år kan man se att utan att december är med har vi betalat ut ett större belopp, än vi hade gjort hela förra året, säger Pia Blank Thörnroos, som arbetar som rättslig expert på Skatteverket, till Sveriges radio.

Under årets elva första månader har avdraget överstigit hela förra årets avdrag, och den sista november i år hade Skatteverket betalat ut nästan 63 miljoner kronor mer än vad de gjorde under hela 2018, rapporterar SR.

Fem miljarder betalas ut i bidrag

När rutavdraget infördes kallades det för pigavdrag och många menade att det gynnande de redan privilegierade i landet.

Nu betalas det ut mer än fem miljarder i bidrag, vilket nästan är fyra gånger mer än för tio år sedan och i år har nästan en miljon svenskar använt sig av avdraget.

– Vi har ju sett en ökning hela tiden sedan den här skattereduktionen infördes och det blir fler och fler som vill köpa en sådan här tjänst och det blir mer och mer accepterat att köpa exempelvis städtjänster, säger Pia Blank Thörnroos till radion.

Rutavdraget ändrades för några år sedan och omfattar nu fler tjänster än förr, bland annat flytthjälp och reparation av vitvaror. Tidigare i år kom det nya rutavdraget som nu gäller för alla. Riksdagen klubbade igenom förändringen av rutavdraget som betyder att avdraget fördubblades till 50 000 kronor. Rutavdraget för dig som fyllt 65 år är redan i dag max 50 000 kronor. Men med med de regler som gäller från 1 juli råder samma regler oavsett ålder.

Enligt överenskommelsen mellan Centerpartiet och Liberalerna kommer maxtaket senare att höjas till 75 000 kronor.

Vad är rotavdrag

Detta är rot, till skillnad från rut.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!