Solcellspanelerna ger det här huset all energi det behöver. förutom under vintermånaderna. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMSolcellspanelerna ger det här huset all energi det behöver. förutom under vintermånaderna. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Solcellspanelerna ger det här huset all energi det behöver. förutom under vintermånaderna.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Stockholms Hamnars solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅNStockholms Hamnars solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms Hamnars solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknadsminister Per Bolund, MP, presenterade bidragshöjningen för solceller i slutet av förra året. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFinansmarknadsminister Per Bolund, MP, presenterade bidragshöjningen för solceller i slutet av förra året. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknadsminister Per Bolund, MP, presenterade bidragshöjningen för solceller i slutet av förra året.  Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rusning efter solcellsbidrag för att sänka elkostnaderna

Publicerad

Regeringen har höjt solcellsbidraget för privatpersoner med en tredjedel – det är guldläge att montera solceller på husets tak eller fasad. 

Under förra året slogs rekord och nära en halv miljard kronor beviljades  – men det gäller att lägga på ett kol för att vara säker på att få pengarna.  

– Vi ser att det är väldigt många som är intresserade av att installera solceller, säger Andreas Gustafsson vid Energimyndigheten.  

De senaste åren har ansökningar om solcellsbidrag ökat lavinartat och under förra året slogs rekord – då länsstyrelserna beviljade bidrag på hela 430,7 miljoner kronor. 

Ett rekord som med största sannolikhet kommer slås med råge i år då 159,6 miljoner kronor redan beviljats i solcellsbidrag under årets första två månader.  

– Jag tror att man kanske har väntat med att ansöka till efter årsskiftet då stödet höjdes, säger Andreas Gustafsson som ansvarar för avrapportering kring solcellsstöd hos Energimyndigheten. 

Från och med i år har bidraget till privatpersoner höjts till 30 procent av material- och anläggningskostnaden, efter att tidigare ha legat på 20 procent, för solcellssystem som du vill montera på exempelvis hustak eller villafasad.  

Statsminister Stefan Löfven besökte i september 2015 ett solcellstak i Stockholms frihamn tillsammans med dåvarande miljöminister Åsa Romson, samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, biståndsminister och vice statsminister Isabella Lövin.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Tesla och Panasonic satsar på solceller

Gotlänningar har fått mest pengar i solcellsbidrag

Solcellsbidraget har funnits sedan 2009. Det län som beviljats mest pengar i solcellsbidrag  sedan dess, per person, är Gotland som fått 20,6 miljoner kronor. Motsvarande 355 kronor per gotlänning. 

– Jag skulle tro att de energi- och klimatrådgivare som finns i de olika kommunerna kan vara olika aktiva. Det kan vara en bidragande faktor till att vissa län har fler ansökningar än andra, säger Andreas Gustafsson.  

Beviljat belopp och utbetalt belopp från starten 2009 till och med årets första två månader 2018. Foto: EnergimyndighetenBeviljat belopp och utbetalt belopp från starten 2009 till och med årets första två månader 2018. Foto: Energimyndigheten
Beviljat belopp och utbetalt belopp från starten 2009 till och med årets första två månader 2018.  Foto: Energimyndigheten
Beviljat bidragsbelopp till olika län. Foto: EnergimyndighetenBeviljat bidragsbelopp till olika län. Foto: Energimyndigheten
Beviljat bidragsbelopp till olika län. Foto: Energimyndigheten
Detaljrapport Foto: EnergimyndighetenDetaljrapport Foto: Energimyndigheten
Detaljrapport Foto: Energimyndigheten
Trendrapport för solcellsstöd det senaste året. Foto: EnergimyndighetenTrendrapport för solcellsstöd det senaste året. Foto: Energimyndigheten
Trendrapport för solcellsstöd det senaste året.  Foto: Energimyndigheten

Totalt har 1,3 miljarder kronor i solcellsbidrag beviljats i Sverige sedan starten. Även om företag får den stora delen av bidragskakan har privatpersoner tagit emot nästan 30 procent.  

Kravet för bidrag är att huset måste vara anslutet till elnätet.

– Många människor vill göra en aktiv insats för att ställa om till 100 procent förnybar el och vi vill underlätta för dem att agera nu. Det ska vara lätt att göra rätt. Den här satsningen gör att det blir mer gynnsamt och enkelt än någonsin tidigare att skaffa solceller och producera egen grön el, sa biträdande finansminister Per Bolund, MP, när regeringen presenterade satsningen i slutet av förra året. 

LÄS MER: Så kan du spara tusentals kronor – genom att byta el

Bidragets tak ligger på 1,2 miljoner kronor per solcellssystem

Bidraget går inte att kombinera med rotavdrag, som också ligger på 30 procent för privatpersoner. 

Investeringen kan sammanfattas som miljövänlig (även om själva fabriksproduktionen av solcellerna kan lämna en del övrigt att önska i miljöhänseende), energieffektiv och utslaget över tid – kostnadssparande – när du blir helt eller delvis självförsörjande på el. 

Bidragstaket ligger på 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. 

Ansökan görs antingen genom Boverkets e-tjänster som kräver Bank-ID. Eller genom att skicka en ansökningsblankett till din lokala länsstyrelse. Ansökningsblanketten kan laddas ner från Energimyndigheten.  

Tre saker är viktiga att hålla i huvudet för att bidragspengarna inte ska rinna mellan dina fingrar. 

Se till att skicka in ansökningsblanketten inom sex månader efter det att arbetet påbörjats. 

Se till att vara tidigt ute. Pengarna till bidraget är rambegränsat och ges bara så länge pengarna räcker till. Länsstyrelserna behandlar ansökningarna i turordning. 

Installationen måste vara slutförd senast den 31 december 2020, innan stödperioden upphör. 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen