Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rotavdrag för 14,7 miljarder kronor

Sedan rot-avdraget infördes i slutet av 2008 så har Skatteverkets utbetalningar ökat stadigt.Foto: Riksbanken

Ansökningarna om rot-avdrag väller in till Skatteverket inför årsskiftet då subventionsgraden sänks.

Hittills i år har verket betalat ut 14,7 miljarder kronor i skattereduktion och fjolårets rot-rekord ser ut att ryka.

Rotavdrag

Rot-avdraget infördes den 8 december 2008 och ger möjlighet att dra av kostnader för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av bostäder.

Taket för avdraget har sedan starten legat vid 50 procent av arbetskostnaden. Men vid årsskiftet sänks subventionsgraden till 30 procent.

En enskild individ kan maximalt få 50000 kronor per år i skattereduktion, inklusive avdrag för hushållsnära tjänster (rut). Denna gräns ändras inte.

Källa: Regeringen, Skatteverket

- Om inget anmärkningsvärt skulle hända nu under den sista perioden så är det mycket som tyder på att det blir så, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Sedan rot-avdraget infördes i slutet av 2008 så har Skatteverkets utbetalningar ökat stadigt. I fjol fick 1,1 miljoner svenskar dela på 16,9 miljarder kronor i skattereduktion. Och en bit in i november tyder alltså myndighetens statistik på att både antalet personer och summan ökar ytterligare i år.

- Vi har förstått att branschen har märkt en ökad efterfrågan, med anledning av att skattereglerna ändras. Det är väl det som avspeglas nu, säger Blank Thörnroos.

Viktigt att arbetet utförs och betalas 2015

Det som händer vid årsskiftet är att subventionsgraden vid köp av rot-tjänster sänks från 50 till 30 procent.

- Det är otroligt viktig att alla som vill ha skattereduktion enligt nuvarande regler både får arbetet utfört och betalt under 2015, påminner Blank Thörnroos.

 

LÄS OCKSÅ: Ex-politikerna som får ut miljoner utan att jobba

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

 

t

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!