Rolf Sundberg berättar Foto: SVTRolf Sundberg berättar Foto: SVT
Rolf Sundberg berättar Foto: SVT

Rolf, 81, hittade 117 000 – pekas ut som kriminell

Publicerad

Paret Sundberg hittade 117 gamla tusenlappar i sitt bankfack och vände sig till Riksbanken för att växla in sedlarna.

Men Riksbanken fattade misstankar och behöll pengarna.

– Nu är jag över 80 år och har slitit hela livet, och så blir jag anklagad för bedrägeri och penningtvätt, säger Rolf Sundberg, 81, till SVT.

Rolf Sundberg hade glömt att han och hustrun hade låst in 117 tusenlappar i sitt bankfack efter en fastighetsaffär på 90-talet.

Det är SVT Gävleborgs som skriver om den smått osannolika historien som tog en vändning som varken Rolf eller hustrun kunnat drömma om.

En kort tid efter det stora sedelbytet i fjol öppnade paret Sundberg, som bor utanför Gävle, sitt bankfack och såg de 117 ogiltiga tusenlapparna.

De bestämde sig för att skicka in sedlarna till Riksbanken med förhoppningen att de skulle gå att växla in.

LÄS MER: Myntsamlarens raseri mot Riksbanken 

Riksbanken behöll pengarna

Svaret blev en tråkig överraskning för paret Sundberg: Riksbanken misstänkte olagligheter och behöll pengarna.

Paret drev frågan vidare till först förvaltningsrätten och senare kammarrätten, som gick på Riksbankens linje: ”Förvaltningsrätten har funnit att det finns anledning att anta att de aktuella sedlarna kan härröra från brott eller brottslig verksamhet.”

LAGEN OM PENNINGTVÄTT

Riksbanken följer lagen om penningtvätt och behöver därför göra en kontroll av varifrån sedlarna kommer.

I din ansökan om att lösa in ogiltiga sedlar måste du därför så utförligt som möjligt förklara varifrån du ursprungligen fått sedlarna och varför de inte har använts medan de var giltiga.

Bifoga därför även underlag som t.ex. kvitton, kontoutdrag eller liknande som kan styrka förklaringen. Om du är ombud för någon annan behöver du skicka in en fullmakt.

Källa RIKSBANKEN

Nu känner sig paret utpekade som kriminella och mår mycket dåligt av händelsen, rapporterar SVT.

LÄS MER: Hälften av mynten kom aldrig in till Riksbanken 

Rolf: ”Det har tagit hårt”

– Jag har inte haft en anmärkning i hela livet, knappt en parkeringsbot, och så blir jag anklagad för det här. Det har tagit hårt, säger Rolf Sundberg i inslaget.

Enligt Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem på Riksbanken, saknas tillfredsställande dokumentation av var pengarna kommer ifrån.

– Det är som är viktigt att förstå är att penninglagstiftningen har väldigt låga beviskrav. Det innebär att vid även låg misstanke om eventuellt brott så är vi tvungen att avslå ärendena, säger Christina Wejshammar till SVT.

Christina Wejshammar, Riksbanken.Foto: PETTER KARLBERG / KARLBERG MEDIA AB

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen