Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rolf, 81, hittade 117 000 – pekas ut som kriminell

Rolf Sundberg berättarFoto: SVT

Paret Sundberg hittade 117 gamla tusenlappar i sitt bankfack och vände sig till Riksbanken för att växla in sedlarna.

Men Riksbanken fattade misstankar och behöll pengarna.

– Nu är jag över 80 år och har slitit hela livet, och så blir jag anklagad för bedrägeri och penningtvätt, säger Rolf Sundberg, 81, till SVT.

Rolf Sundberg hade glömt att han och hustrun hade låst in 117 tusenlappar i sitt bankfack efter en fastighetsaffär på 90-talet.

Det är SVT Gävleborgs som skriver om den smått osannolika historien som tog en vändning som varken Rolf eller hustrun kunnat drömma om.

En kort tid efter det stora sedelbytet i fjol öppnade paret Sundberg, som bor utanför Gävle, sitt bankfack och såg de 117 ogiltiga tusenlapparna.

De bestämde sig för att skicka in sedlarna till Riksbanken med förhoppningen att de skulle gå att växla in.

LÄS MER: Myntsamlarens raseri mot Riksbanken 

Riksbanken behöll pengarna

Svaret blev en tråkig överraskning för paret Sundberg: Riksbanken misstänkte olagligheter och behöll pengarna.

Paret drev frågan vidare till först förvaltningsrätten och senare kammarrätten, som gick på Riksbankens linje: ”Förvaltningsrätten har funnit att det finns anledning att anta att de aktuella sedlarna kan härröra från brott eller brottslig verksamhet.”

LAGEN OM PENNINGTVÄTT

Riksbanken följer lagen om penningtvätt och behöver därför göra en kontroll av varifrån sedlarna kommer.

I din ansökan om att lösa in ogiltiga sedlar måste du därför så utförligt som möjligt förklara varifrån du ursprungligen fått sedlarna och varför de inte har använts medan de var giltiga.

Bifoga därför även underlag som t.ex. kvitton, kontoutdrag eller liknande som kan styrka förklaringen. Om du är ombud för någon annan behöver du skicka in en fullmakt.

Källa RIKSBANKEN

Nu känner sig paret utpekade som kriminella och mår mycket dåligt av händelsen, rapporterar SVT.

LÄS MER: Hälften av mynten kom aldrig in till Riksbanken 

Rolf: ”Det har tagit hårt”

– Jag har inte haft en anmärkning i hela livet, knappt en parkeringsbot, och så blir jag anklagad för det här. Det har tagit hårt, säger Rolf Sundberg i inslaget.

Enligt Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem på Riksbanken, saknas tillfredsställande dokumentation av var pengarna kommer ifrån.

– Det är som är viktigt att förstå är att penninglagstiftningen har väldigt låga beviskrav. Det innebär att vid även låg misstanke om eventuellt brott så är vi tvungen att avslå ärendena, säger Christina Wejshammar till SVT.

Christina Wejshammar, Riksbanken.Foto: PETTER KARLBERG / KARLBERG MEDIA AB

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!