Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roger Mogert får miljonfallskärm

Roger Mogert (S).
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

S-politikern Roger Mogert kan få 4,8 miljoner kronor i fallskärm, skriver StockholmDirekt.

Borgarrådet Mogert hoppade av efter att flera kvinnor anklagat honom för trakasserier. 

Stockholms kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) avgick på torsdagen sedan ett flertal kvinnor vittnat om trakasserier. Borgarrådet ska ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker för att komma i kontakt med kvinnor.

–  Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti, kommenterade han i samband med sin avgång.

Men han kommer inte gå lottlös efter avgången. Roger Mogerts avgångsvederlag avslöjas nu av StockholmDirekt. De kommande tolv månaderna kommer han få 76 000 kronor per månad, motsvarande 65 procent av heltidsarvodet under 2016 om 117 000 kronor i månaden.


LÄS MER: Åtta frågor och svar om biblioteksdebatten


Roger Mogert får totalt 4,8 miljoner kronor

I ytterligare fyra år får S-toppen 56 procent av arvodet, alltså 65 000 kronor i månaden.

Totalt blir det 4 812 000 kronor före skatt och ersättningen betalas ut av Stockholms stad. 

– Beloppen är ungefärliga. Den exakta ersättningen, som räknas fram i olika nivåer med olika procent, är inte riktigt färdigräknad än, säger Anita Lidberg, personaldirektör på stadsledningskontoret till StockholmDirekt.

För att inte beviljas pengarna krävs i princip att den förtroendevalda begått ett allvarligt brott. Till DN säger Anita Lidberg dock att Rogert Mogert måste begära ersättningen för att få ut den. Det har han än så länge inte gjort. 

Mogert har varit borgarråd i Stockholm sedan den 20 oktober 2014. I den rollen riktade han bland annat kritik mot kungen i samband med överklagandet av bygget av Nobel Center. Under sin tid som borgarråd har han också försvarat biblioteksstöket.

Expressen har sökt Roger Mogert genom telefonsamtal för en kommentar.