Roger Mogert (S). Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Roger Mogert (S). Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Roger Mogert får miljonfallskärm

Publicerad
Uppdaterad

S-politikern Roger Mogert kan få 4,8 miljoner kronor i fallskärm, skriver StockholmDirekt.

Borgarrådet Mogert hoppade av efter att flera kvinnor anklagat honom för trakasserier. 

Stockholms kultur- och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) avgick på torsdagen sedan ett flertal kvinnor vittnat om trakasserier. Borgarrådet ska ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker för att komma i kontakt med kvinnor.

–  Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti, kommenterade han i samband med sin avgång.

Men han kommer inte gå lottlös efter avgången. Roger Mogerts avgångsvederlag avslöjas nu av StockholmDirekt. De kommande tolv månaderna kommer han få 76 000 kronor per månad, motsvarande 65 procent av heltidsarvodet under 2016 om 117 000 kronor i månaden.

 

LÄS MER: Åtta frågor och svar om biblioteksdebatten

 

Roger Mogert får totalt 4,8 miljoner kronor

I ytterligare fyra år får S-toppen 56 procent av arvodet, alltså 65 000 kronor i månaden.

Totalt blir det 4 812 000 kronor före skatt och ersättningen betalas ut av Stockholms stad. 

– Beloppen är ungefärliga. Den exakta ersättningen, som räknas fram i olika nivåer med olika procent, är inte riktigt färdigräknad än, säger Anita Lidberg, personaldirektör på stadsledningskontoret till StockholmDirekt.

För att inte beviljas pengarna krävs i princip att den förtroendevalda begått ett allvarligt brott. Till DN säger Anita Lidberg dock att Rogert Mogert måste begära ersättningen för att få ut den. Det har han än så länge inte gjort. 

Mogert har varit borgarråd i Stockholm sedan den 20 oktober 2014. I den rollen riktade han bland annat kritik mot kungen i samband med överklagandet av bygget av Nobel Center. Under sin tid som borgarråd har han också försvarat biblioteksstöket.

Expressen har sökt Roger Mogert genom telefonsamtal för en kommentar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen