Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken utlämnad till USA – efter mångmiljonbluffen

En svensk man, Roger Karlsson, greps i Thailand i juni, misstänkt för bedrägeri. Han var internationellt efterlyst när han greps.
Roger Karlsson greps i Thailand efter att ha blivit anklagad för att ha svindlat människor på över 100 miljoner kronor.Foto: BANGKOK POST
Nu har han utlämnats till USA.Foto: FRANK JORDANS / AP TT NYHETSBYRÅN

Roger Karlsson greps i Thailand efter att ha blivit anklagad för att ha svindlat människor på över 100 miljoner kronor.

Nu ska svensken ställas inför amerikansk domstol – och riskerar sammanlagt 40 års fängelse. 

Det var i juni som Roger Karlsson greps av thailändsk polis på ön Koh Chang. Polisen agerade efter en efterlysning från de amerikanska myndigheterna och Interpol, som anklagar Karlsson för att ingå i en stor bedrägerihärva.

Härvan rör kryptovaluta. Karlsson har enligt anklagelserna lurat 3 575 människor att investera i olika projekt. Personerna i fråga ska ha gått i mer än 100 miljoner kronor i förlust.

Roger Karlsson åtalad

Nu har USA lyckats få Karlsson utlämnad, bekräftar det amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande. 45-åringen ställdes inför amerikansk domstol redan i går, och blev då häktad på order från domare Sallie Kim.

På fredag, 22 november, ska Karlsson upp i rätten igen. Karlsson riskerar sammanlagt 40 års fängelse för flera åtalspunkter i bedrägerikategorin. Han kan också få böter på miljontals kronor. 

Karlsson ska enligt anklagelserna använt sig av två olika hemsidor för att lura människor att ingå i olika bluffprojekt. Han ska ha tagit emot offrens betalning i form av den digitala valutan bitcoin. 

Har jagats sedan i mars

Han är enligt anklagelseakten vd för och ägare till företaget Eastern Metal Securities. Företaget har enligt sin hemsida huvudkontor i Singapore och avdelningskontor i Bangkok i Thailand och Vientiane i Laos.

Efterlysningen av honom utfärdades av en domstol i San Francisco i mars. 

”Karlsson har under lång tid haft en investeringsplan i syfte att stjäla pengar genom att lova offren stora utbetalningar i utbyte för små investeringar ... han har fått mer än 11 miljoner dollar från offer i norra Kalifornien och på andra platser och har inte gjort någon av de utlovade utbetalningarna”, skriver utredaren Jeremiah Haynie i dokumentet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!