Nordeas IR-chef Rodney Alfvén, 50, har en nyckelroll i bankens försök att sälja in budskapet om att en flytt är det enda rätta.Nordeas IR-chef Rodney Alfvén, 50, har en nyckelroll i bankens försök att sälja in budskapet om att en flytt är det enda rätta.
Nordeas IR-chef Rodney Alfvén, 50, har en nyckelroll i bankens försök att sälja in budskapet om att en flytt är det enda rätta.
Nordeas ledning riskerar att få flytten till Finland stoppad. Foto: MAURITZ ANTIN / EPA TT NYHETSBYRÅNNordeas ledning riskerar att få flytten till Finland stoppad. Foto: MAURITZ ANTIN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordeas ledning riskerar att få flytten till Finland stoppad. Foto: MAURITZ ANTIN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rodney Alfvén har tidigare varit verksam inom musiken och uppträtt med Carola i Globen. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURESRodney Alfvén har tidigare varit verksam inom musiken och uppträtt med Carola i Globen. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Rodney Alfvén har tidigare varit verksam inom musiken och uppträtt med Carola i Globen. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Carolas vän ska säkra Nordeas Finlands-flytt

Publicerad

Nordeas IR-chef Rodney Alfvén, 50, har en nyckelroll i bankens försök att sälja in budskapet om att en flytt är det enda rätta.

– Det är riktigt att vi behöver ha en dialog med våra investerare, säger han.

”Nyckelmannen” har tidigare uppträtt i Globen med Carola.

Nu räcker det inte längre med den vältalige och färgstarke styrelseordföranden Björn Wahlroos insatser för att ro Nordea-flytten över Ålands hav i hamn. 

Banken har satt in sin chef för investerarkontakter, Rodney Alfvén, för att rädda hela flyttprojektet. 

Den vältalige bankmannen är långt ifrån någon trist finanskille utan här råder ''drag under galoscherna, en man med tungt och brett cv i bagaget, från tung finansanalytiker till kapellmästare för Carolas julshow och sin kristna tro som ledstjärna.

– Gud är absolut ingen gubbe med skägg utan en kraft som jag bär med mig i vardagen och har ständig access till. Han har liksom öppet dygnet runt, det ger en svårslagen grundtrygghet, sa han en intervju i DI Weekend hösten 2009 då han skulle tillträda sin nya post på Nordea.

Men han går inte omkring och försöker frälsa sina kolleger på jobbet.

– Jag har inget behov av att frälsa andra. Folk i finanssektorn och på andra håll respekterar min övertygelse så länge jag inte försöker pådyvla andra den, sa han i DI Weekend.

Carolas kapellmästare

Nordea-chefen har också varit proffsmusiker och i långa perioder jobbat med Carola innan finanslivet tog över hand.

Han har rört sig med många artister som Charlotte Perrelli, Gladys del  Pilar och Frank Ådahl.

Ett tag snurrade livet extra snabbt för Alfvén.

– Mitt i alltihop ringde Carola och frågade om jag ville vara kapellmästare för hennes julshow. Som om jag hade tid med det. Vi har jobbat ihop många gånger men jag var sjukt stressad och nobbade blankt, berättade han i DI Weekend.

Men Carola fick till slut igenom sin vilja.

Rodney Alfvén har i sitt jobb som chef för Nordeas investerarkontakter, IR, en central roll i bankens arbete för att förhindra att flyttplanerna havererar. Och det är hos bankens aktieägare som budskapet ska säljas in.

– Det är riktigt att vi behöver ha en dialog med våra investerare. Det har vi också. Vi har en intensiv och bra dialog med investerarna.

 

LÄS OCKSÅ: Nordeas ägare hotar stoppa flytten till Finland

 

Erkänner brister i underlaget

Rodney Alfvén medger att den information som finns inte är tillräcklig.

– Det är korrekt. Vi har en del utestående frågor som vi jobbar med. Vi kommer att kunna bemöta de utestående frågor som finns.

 

Nordea vill flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.Foto: KIMMO BRANDT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS OCKSÅ: Kunderna flyr Nordea 

 

Dina Pengar når Nordeas chef för investerarkontakter när han är i New York. Och här handlar det också om att sälja in budskapet.

Kom till New York i natt

– Vi kommer att plocka fram ett omfattande material. Men redan nu har vi inlett en dialog med våra investerare. Vi hade två större möten i Stockholm i går tisdag. Nu är jag i New York, kom hit i natt, och sedan har vi ett möte i Barcelona och sedan ska vi runt i Europa.

Risken att aktieägarna säger nej?

– Nej, jag känner mig konfident att den här dialogen kommer att leda till ett ja. Vi har stor förståelse för att ett sådant här beslut rör upp känslor. Det här en ovanlig åtgärd. 

Du kommer att ge järnet fram till bolagsstämman?

– Ja. Vi kommer att ha en mycket intensiv dialog med våra investerare. Absolut. Det är i både smått och stort. Märta Svensson i Haparanda är också en mycket viktig person. Vi kommer naturligtvis ha en dialog med alla våra aktieägare.

 

LÄS OCKSÅ: Löfven: "Förstår att folk är förbannade" 

 

Riktig tävlingsmänniska

Rodney Alfvén är chef för Nordeas investerarkontakter sedan hösten 2009.

– Ja, jag älskar att prestera, finner en otrolig glädje i det, sa han till DI Weekend hösten 2009.

Han kallades då stjärnmäklare och tidningen beskrev honom så här i porträttet:

"Rodney Alfvén är i dag etablerad både som börsproffs och som professionell pianist och kapellmästare, det vill säga dirigent i popmusikens värld." 

Nu håller han i taktpinnen för att få aktieägarna att säga ja till en flytt av Nordeas koncernkontor till Finland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen