Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riskkapitalinvesterarna: Här bör du investera

I säsongspremiären av Di Hållbart Näringsliv berättar riskkapitalinvesterarna om hur deras investeringar påverkats av coronapandemin.

Coronapandemin har gynnat startups inom olika sektorer. I säsongspremiären av Di Hållbart Näringsliv tipsar riskkaptalinvesterarna Sophia Bendz och Pär-Jörgen Pärson om vilka marknader de tror på. 

Börsen har nästan återhämtat sig från botten i mars och även om flera bolag har drabbats svårt så finns också de som sett en uppsida och kunnat vässa sina affärsplaner, säger Sophia Bendz, ängelinvesterare och rådgivare till Atomico, i säsongspremiären av Di Hållbart Näringsliv.

Fler investeringar än vanligt

– Från mitt perspektiv så har det varit en intressant och bra vår. Jag har faktiskt gjort fler investeringar än vad jag vanligtvis gör, säger Sophia Bendz till programledaren Nike Mekibes. 

Även Pär-Jörgen Pärson, partner Northzone, har sett en tydlig förändring på vissa marknader till följd av krisen. 

– De bolag som var sköra har verkligen farit illa medan de som var i mitten av det förändringstryck som råder med digitaliseringen har sett en snabbspolning framåt, säger han i Di Hållbart Näringsliv.

Hållbarhet genomsyrar 

Både Pär-Jörgen Pärson och Sophia Bendz är eniga om att de bolag som erbjuder klimatsmarta alternativ har fått mer tillgång till kunder och kunnat visa upp finare siffror. 

- Jag tror att kunderna i dag förväntar sig ett genomtänkt klimatsmart upplägg i hur man tillverkar, förpackar eller skickar en produkt. Så jag skulle säga att det genomsyrar de flesta bolag man träffar i dag, säger Sophia Bendz i programmet. 

Om ni skulle bygga en portfölj med hållbara startups, vilka sektorer skulle ni välja? 

– Jag skulle nog titta på något bolag inom vattensäkerhet, någonting inom transport och omställningen från fossilt, kanske en batterifabrik. Sen även produktion av mat, säger Sophia Bendz. 

– Jag skulle också vilja se flera entreprenörer som adresserar energi och energikonsumtion. Det är en gigantisk marknad och jag tror att det finns mycket mer att hämta där, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Se hela programmet i spelaren ovan där vi också möter FN-toppen Ulrika Modéer och får veta vilka ESG-aktier som presterat bäst i ljuset av corona.