Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot rutavdraget: Påverkar statsfinanserna

Foto: LEIF GUSTAFSSON / EXPRESSEN SP-MEDIA AB
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

En granskning från Riksrevisionen visar att rutavdraget har påverkat statens finanser negativt, rapporterar Ekot.

Regeringen har menat att bidraget skulle finansiera sig självt, men så har det inte blivit, enligt Riksrevisionen.

Rutavdraget som innebär skattereduktion för hushållsnära tjänster infördes av Alliansregeringen 2007. Bedömningen var att bidraget skulle finansiera sig självt. 

Men enligt en granskning från Riksrevisionen har regeringen överskattat de positiva effekterna av minskat svartarbete och ökade skatteintäkter, rapporterar Ekot. 

– Det är inte självfinansierat enligt vår bedömning, säger Anna Brink, revisionsdirektör och projektledare för granskningen, till radion.

Vill att regeringen ser över beräkningarna

Riksrevisionen, som har i uppgift att granska statens verksamhet och statliga medel, kritiserar rutavdraget på flera punkter. Enligt granskningen har bidraget visserligen lett till att de som köper tjänsterna kunnat arbeta mer, och utrikesfödda som utför rut-tjänster har fått en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Men de konstaterar samtidigt att kostnaderna för bidraget är högre än skatteintäkterna, och att det inte finns något empiriskt stöd för att bidraget skulle finansiera sig självt. Rutavdraget kostade staten 5,4 miljarder kronor förra året, enligt SVT.

Riksrevisionen rekommenderar nu regeringen att se över beräkningarna kring bidraget.

– Ja, att riksdagen ska få en bättre uppfattning om att rutavdraget faktiskt kostar pengar och att det är någon annan än de som köper tjänsterna som får vara med och betala, säger Anna Brink.

TV: Så lät det när finansminister Magdalena Andersson presenterade budgeten i höstas

Så lät det när finansminister Magdalena Andersson presenterade budgeten i höstas.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!