Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksrevisionen sågar Arbetsförmedlingen

Riksrevisionen riktar kritik mot Arbetsförmedlingen.Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BERTIL ERICSON / TT

Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot Arbetsförmedlingen.

Orsaken:

Matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande har försämrats de senaste åren – och Arbetsförmedlingen har gjort felaktiga analyser av varför.

En av Arbetsförmedlingens viktigaste uppgifter är att matcha arbetssökande med den svenska arbetsmarknaden och dess behov.

Men matchningen har försämrats de senaste åren. Särskilt efter finanskrisen, enligt Riksrevisionen.

Enligt tidigare studier och Arbetsförmedlingens egna analyser beror försämringen på att arbetssökande som grupp numera ser annorlunda ut. De arbetssökande har i större utsträckning låg utbildning, hög ålder, utrikes bakgrund eller nedsatt arbetsförmåga, visar analyserna.

Riksrevisionens kritik mot Arbetsförmedlingen

Nu sågar Riksrevisionen dessa slutsatser.

Enligt en ny granskning kan bara en tredjedel av den försämrade matchningen på arbetsmarknaden förklaras med individsammansättningen.

 

LÄS MER: Riksrevisionen sågar Skatteverkets register

 

Resten går ännu inte att förklara.

– Vår bedömning är att bristerna i analyserna beror på att Arbetsförmedlingen har använt makrodata för att besvara frågor som kräver mikrodata. Därmed finns det också anledning att befara att Arbetsförmedlingens val av insatser har baserats på analys med tydliga svagheter, säger riksrevisor Stefan Lundgren i en kommentar.

Nu vill Riksrevisionen att Arbetsförmedlingen gör ytterligare analyser – och då använder en annan metod.

Skillnaden mellan grupper minskar

Den nya granskningen visar också att skillnaden mellan "förhållandevis väletablerade grupper" och "så kallade utsatta grupper" när det kommer till chansen att få jobb har minskat.

– Eftersom försämringen i matchningen till den största delen beror på något annat än man tidigare trott bör myndigheten överväga att i större utsträckning fokusera på att undersöka varför förhållandevis väletablerade grupper fått försämrad jobbchans, säger Nikolay Angelov, Riksrevisionens projektledare för granskningen, i en kommentar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!