Foto: Expressen Tv
 Foto: Expressen Tv

Riksdagsdebatten om vårbudgeten slutade i pajkastning

Publicerad
Uppdaterad
Det går bättre och bättre för Sverige, sa Anders Borg.
Inte alls, svarade Thomas Östros.
Riksdagsdebatten om regeringens vårproposition slutade i pajkastning.
Finansminister Anders Borg (M) inledde debatten i riksdagen klockan 13 i dag med att slå fast att Sverige nu är på väg ur krisen med mindre skador på jobb, välfärd och rättvisa än i andra länder.

Plus jämfört med 2006

Han konstaterade att det visserligen blivit 100 000 färre jobb, men sammantaget är det ett plus på 50 000 jobb jämfört med 2006.
Nu handlar det om att "gjuta samman Sverige" genom att ge till dem som drabbats av krisen. Därför sänks skatten för pensionärer och höjs flerbarnstilläggen.
Borg gjorde också en poäng av att skuldsättningen minskat från 46 procent av BNP till 41 procent av BNP trots den ekonomiska krisen.
- Här har inte lånats till skattesänkningar, sade han.
Han höjde ett varningen finger för att höja kostnaderna för att anställa.
- Om kostnaderna stiger blir det ett jobbstopp. Reverserar vi arbetslinjen får vi allvarliga bekymmer, sade han.

Mer lönsamt

Nästa mandatperiod handlar det om att göra det mer attraktivt att anställa, göra det mer lönsamt att arbeta och utbilda sig samt att värna välfärdens kärna, sade han.
- Åtta år av jobbstoppspolitik med Anders Borgs politik måste bytas till en jobbskapande politik, kontrade Thomas Östros (S) på Borgs kritik och anklagade denne för att som enda idé ha ett experiment som går ut på att ökade klyftor ska gynna utvecklingen.
Östros sade att han inte förstod varför Borg ger finanskrisen skulden för att regeringen har misslyckats med jobbpolitiken.
- Allt beror på finanskrisen säger ni. Men ni har väl inte politik som bara fungerar i högkonjunktur, undrade Östros.
Finansministerkandidaten lovade de pensionärer som protesterade utanför riksdagshuset mot regeringens beskattning att de rödgröna "aldrig kan acceptera" att pensionärer beskattas hårdare än löntagare.
Därefter lämnade Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kammaren för att promenera bort till just pensionärerna som demonstrerade vid Mynttorget.
Pajkastningen fortsatte i riksdagen när Vänsterpartiets Ulla Andersson anklagade regeringen för att föra "en könsblind politik". Som exempel hon upp det faktum att antalet fattiga kvinnor ökat med 113 000 under den borgerliga regeringens tid och att 25 000 jobb försvunnit i välfärden.
- Fattigdomen breder ut sig, sade hon.
FP:s Carl B Hamilton slog tillbaka:
- Jag ställer inte upp på detta osynliggörande av männen, sade han.
Hamilton tog upp att den ekonomiska krisen drabbat män värre än kvinnor.
- Det mest akuta problemet är arbetslösheten bland män, sade han.
Centerpartiets Roger Tiefensee lyfte fram att den biologiska mångfalden och satsningar på skyddsvärd skog och vände sig till oppositionen:
- Vi når mål som ni inte var i närheten av.
Han fick svar på tal av MP:s Mikaela Valtersson som kritiserade vårpropositionen för att vara hel tom på åtgärder på klimatsidan.

Niklas Svensson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen