Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksdagsbeslut: Nu ska bensinskatten sänkas

Skatten på bensin sänks den 1 juli.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Priserna på drivmedel har pendlat mycket upp och ned under våren.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Den 1 juli sänks skatten på bensin och diesel.

Inklusive moms blir drivmedel 16 öre billigare.

– Det är påskrivet och klart och det som gäller, säger Göran Lindell, biträdande direktör vid Petroleuminstitutet

Bensinpriset fortsätter att åka som en jojo. I måndags höjdes priset med 20 öre och det rekommenderade literpriset för 95-oktanig bensin sattes då till 15,99 kronor.

Det är ändå en bra bit lägre än toppnoteringarna i maj då bensinen såldes för 17,14 kronor per liter. Priset påverkas dagligen framför allt av utvecklingen i Persiska viken och konflikten mellan USA och Iran. 

Donald Trumps handelskrig med Kina inverkar också, liksom att sommaren är ”driving season” med hög efterfrågan på fossila bränslen.

Ny prissänkning på gång

Men oavsett världsmarknadspriset på råolja kommer bensinskatten att sänkas måndag den 1 juli, det har riksdagen beslutat. 

– Skatten är i dag 6,70 kronor per liter, och den ska ned till 6,57 kronor enligt beslutet. Inkluderar man momsen blir bensinen då 16 öre billigare, förklarar Göran Lindell, biträdande direktör vid Svenska Petroleum- och drivmedelinstitutet.

M/KD-budgeten som presenterades av Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor tog bort överindexeringen av drivmedelsskatten, men miljöminister Isabella Lövin, MP, vill återinföra den vid årsskiftet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL, CHRISTINE OLSSON/TT /, ANDERS WIKLUND/TT

Orsaken till att bensinskatten sänks är inte att politikerna plötsligt tagit till sig debatten kring det så kallade bensinupproret, eller missnöjet i glesbygden där kollektivtrafiken inte täcker barnfamiljernas transportbehov.

Det är helt enkelt en del av M/KD-budgeten som klubbades i höstas innan januariavtalet såg dagens ljus.

Detta innebär att uppräkningen av drivmedelsskatterna förändras så att de bara ska räknas upp med konsumentprisindex, jämfört med nuvarande reglering, konsumentprisindex plus två procentenheter. Det innebär att skatten sänks med 16 öre per liter inklusive moms.

Regeringen signalerar skattehöjning igen

Den lägre skatten lär dock inte bli långvarig. Miljöminister Isabella Lövin har signalerat att uppräkningen av drivmedelsskatten ska gå tillbaka till det gamla igen. Man räknar med stöd från C och L i den frågan.

– Den förändringen sker normalt vid årsskiftet, den 1 januari 2020 då, uppger Göran Lindell vid Petroleuminstitutet.

Bilister kan alltså räkna med lägre bensinskatt i högst ett halvår.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!