Klart – bonusföräldrar får föräldrapenning

Annika Strandhäll, socialminister (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Johan Forssell, ordförande i socialförsäkringsutskottet (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen ja till de nya reglerna för föräldrapenningen.

Regeringen la i somras fram propositionen som bland annat innehöll förslaget att en förälders sambo ska likställas med en förälder – även när föräldern och sambon inte varit gifta med varandra eller har barn tillsammans. 

Det gör bland annat att en bonusförälder få ta föräldraledigt.

242 riksdagsledamöter röstade ja, 60 röstade nej och 20 avstod.

Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var för. SD röstade nej och KD avstod. Anledning var enligt KD att man ville gå steget längre och ge föräldrar möjlighet att överlåta dagar till andra närstående till familjen.

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2019 med vissa övergångsbestämmelser.

REGLER FÖR FÖRÄLDRAPENNING

Den ersättning som en förälder får för att ta hand om sina barn kallas föräldrapenning. Föräldrar kan få föräldrapenning för längre sammanhängande perioder, enstaka dagar eller delar av dagar.


Sammanlagt har föräldrar rätt till 480 dagar med föräldrapenning, varav 90 är reserverade för var och en av föräldrarna. 


För barn födda efter 2014 kan föräldrar utnyttja dagarna tills barnet fyller tolv år. 

Vill få fler att dela på dagarna

En annan del av propositionen var förslaget att dagar med föräldrapenning på grundnivå inte ska kunna lämnas över till den andra partnern.

Anledningen är att man vill få fler par att dela på dagarna:

"Förslaget att reservera dagar på grundnivå ska leda till att par delar föräldrapenningen mer rättvist mellan män och kvinnor", skrev regeringen då.

Men M, KD och SD gjorde direkt tummen ned och lämnade egna avslagsmotioner. Centerpartiet valde senare att också säga nej till den delen av regeringens förslag.  

Men Liberalerna höll med regeringen. 

Strax efter klockan fyra på onsdagseftermiddagen röstade riksdagen om saken – och förslaget gick inte igenom.

Tidigare på dagen uttryckte Moderaternas riksdagsledamot Johan Forssell, ordförande i socialförsäkringsutskottet, sitt missnöje med förslaget:

– Det är märkligt att övergångsregeringen inte dragit tillbaka det här förslaget om att kvotera dagar på grundnivå, säger i dag Moderaternas riksdagsledamot Johan Forssell, ordförande i socialförsäkringsutskottet. 

– Jag tror att många uppskattar flexibiliteten.


Förtydligande: Kristdemokraterna välkomnar förslaget om att låta föräldrar överlåta sina föräldrapenningdagar till en sambo även om de inte varit gifta med varandra eller om de inte har gemensamma barn (bonusföräldrar). Partiet uppger att anledningen att deras ledamöter avstod från att rösta var att man ville gå ett steg längre, och tillåta föräldrar att kunna överlåta dagar till andra närstående till familjen, även om de inte lever i samma hushåll. Det kan vara far- och morföräldrar eller vuxna syskon till barnet. Kristdemokraterna menar att det här skulle underlätta för bland annat ensamstående föräldrar.LÄS MER: Så vabbar du smartast – tipsen som underlättar