Vid årsskiftet öronmärks ytterligare en månad för vardera förälder i föräldraförsäkringen.
Vid årsskiftet öronmärks ytterligare en månad för vardera förälder i föräldraförsäkringen.

Riksdagen röstade för tredje pappamånad

Publicerad

Vid årsskiftet öronmärks ytterligare en månad för vardera förälder i föräldraförsäkringen.

Då blir det i stället 90 dagar som inte går att överlåta till den andra föräldern mot dagens 60.

Med 158 röster mot 149 sade riksdagen ja till en tredje så kallad pappamånad i föräldraförsäkringen.

Regeringen och Vänsterpartiet fick med sig en majoritet med hjälp av Folkpartiets, för dagen, 16 röster.

De övriga Allianspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna samt Sverigedemokraterna röstade emot.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du ordning på dina försäkringar

 

Beslutet innebär att det antal dagar som en förälder inte kan avstå till den andra föräldern ökas från 60 till 90 dagar vid årsskiftet. Antalet dagar som ger rätt till jämställdhetsbonus minskas i motsvarande mån. Regeringens motivering är att uttaget av föräldrapenningen i dag inte är jämställt, vilket får negativa konsekvenser bland annat för kvinnors situation på arbetsmarknaden.

480 dagar tillsammans

I föräldraförsäkringen har föräldrarna rätt till att ta ut 480 föräldradagar tillsammans. Under 390 av dessa grundas ersättningen på inkomsten och under de övriga 180 dagarna får man en ersättning på 180 kronor om dagen. Ensamstående har rätt till alla dagar själv.

 

LÄS OCKSÅ: Att vabba ger sämre lön senare i livet


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen