Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Riksbanken höjer styrräntan i vår

Riksbankchefen Stefan Ingvar ser ut att snart ha gett sitt sista räntebesked. Vid årsskiftet går hans mandatperiod ut. Då har han suttit i tolv år.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
- Vi tror att Riksbanken höjer reproräntan tidigare än vad de sagt, säger Anna Breman, chefsekomom på Swedbank.Foto: PRESSBILD SWEDBANK / SWEDBANK
Riksbankens besked om att behålla styrräntan på - 0,5 procent var väntad.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Ingen höjning av styrräntan.

Riksbanken lämnade minusräntan oförändrad.

Men flera experter tror på räntehöjning i vår.

– Vi tror på en höjning i april, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

I klartext: de rörliga bolånen kan bli dyrare tidigare än beräknat.

På torsdagsmorgonen meddelade Riksbanken att man kommer att lämna reporänta – även kallad styrräntan – kvar på rekordlåga minus 0,5 procent.

Så här skriver Riksbankens direktion om beslutet:

”Konjunkturen är stark och inflationen är nära målet på 2 procent. För att inflationen ska ligga kvar nära 2 procent även framöver behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbankens direktion har därför beslutat att behålla reporäntan oförändrad på −0,50 procent och räknar liksom tidigare med att höja räntan först i mitten av 2018.”

Dags förbereda sig på räntehöjning

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tror dock inte på Riksbankens ord om att räntan höjs först i mitten av nästa år.

- Det här var ett väntat besked. Inget som sticker ut förutom att det skriver upp BNP-prognosen  kraftigt och inflationsprognosen lite. Men vi tror att en räntehöjning kommer tidigare än vad de säger.

När då?

- Vi tror på en höjning i april.

Anna Breman pekar på ett antal variabler som tyder på att räntehöjningen kommer tidigare än beräknat. Bland annat  de starkare BNP-siffrorna. 

Varför säger då Riksbanken inte att höjningen kanske blir i vår?

– De vill inte att kronan stärks  för snabbt, för tidigt.

Riksbanken signalerar i höst

Men Anna Breman tror att Riksbanken senare i höst kommer att indikera att höjningen kommer tidigare.

 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet tror också att en höjning av räntan snart kan vara aktuell.

– Inga överraskningar från Riksbanken, räntan ligget kvar. Dock höjer Riksbanken prognoserna för ekonomin och räntehöjningen kommer allt närmare. Penningpolitiken har nått vägs ände. Det är helt orimligt att ha en så här låg ränta i en högkonjunktur.

– Enda vägen härifrån för räntan är upp, som privatperson skall man förbereda sig på det.

En tidigare höjning av styrräntan betyder att de rörliga bolånen också stiger snabbare än beräknad. Och höjningen av de röliga bolåneräntorna kommer sannolikt tidigare än Riksbankens formella höjning.

Senast vid riksbanksmötet i juli slog direktionen fast att det inte var aktuellt att höja reproräntan (styrräntan) förrän tredje kvartalet nästa år och då en höjning med 0,10 procentenheter till - 0,40. Alltså nästa höst.

Minusränta sedan februari 2015

Reproräntan har legat på minusränta sedan den 18 februari 2015 då den sänktes till - 0.10 procent.

Så här skrev  Riksbanken i sitt pressmeddelande den 4 juli:

''Konjunkturen är stark och inflationen närmar sig 2 procent. Riksbankens penningpolitik har bidragit till detta. Men det har tagit tid att få upp inflationen och för att den ska stabiliseras runt 2 procent krävs en fortsatt expansiv penningpolitik. Riksbankens direktion har beslutat att behålla reporäntan oförändrad på −0,50 procent. Först i mitten av 2018 väntas reporäntan börja höjas, vilket är samma bedömning som i april''.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!