Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

JUST NU: Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Senaste nytt i Di-TV.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Reporäntan ligger kvar på noll procent, som väntat.

Den väntas också ligga kvar på den nivån de kommande åren, meddelar Riksbanken.

Riksbanken lämnar besked om reporäntan sex gånger per år. På torsdagsmorgonen kom ett nytt besked och som väntat lämnas reporäntan – som även kallas styrräntan – oförändrad på 0 procent.

Nollränta i flera år

Där har den legat sen i december i fjol, då Riksbanken höjde räntan efter flera år med minusränta.

Nu skriver Sveriges centralbank i ett pressmeddelande att man förväntar sig att reporäntan ligger kvar på noll ”de kommande åren”.

Enligt prognosen är den fortfarande på noll fjärde kvartalet 2023.

Foto: Riksbanken

Köper mer värdepapper

Samtidigt utökar Riksbanken sina värdepappersköp. I pressmeddelandet skriver banken:

”Den ökade smittspridningen och de skärpta restriktionerna innebär att det blir en ny nedgång i svensk ekonomi. För att ge ytterligare stöd i en osäker tid, förbättra förutsättningarna för en återhämtning och bidra till att inflationen stiger mot målet på 2 procent har direktionen beslutat att utöka och förlänga Riksbankens värdepappersköp från 500 upp till 700 miljarder kronor fram till den 31 december 2021.”

Enligt banken skapar man på så sätt ”en trygghet i att det kommer att finnas omfattande penningpolitiskt stöd så länge som det behövs”.

Vad är reporäntan?

Reporäntan är Riksbankens styrränta och vårt huvudsakliga penningpolitiska verktyg. Genom att höja eller sänka reporäntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen.

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på noll procent.
Di TV träffar Skandiabankens vd Johanna Cerwall.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!