Riksbanken höjer räntan med 0,25 procent

Publicerad
Uppdaterad
En oenig riksbank lämnade i morse besked om att räntan höjs med 0,25 procent till 1,5 procent - eftersom "svensk ekonomi fortsätter att utvecklas starkt".
Riksbanken justerar också upp prognosen för hur snabbt reporäntan kommer höjas framöver - och det kan innebära höjda boräntor.
Samtidigt reserverade sig de två så kallade ränteduvorna i riksbankdirektionen mot de tuffa räntebeskeden.
Beskedet om höjd reporänta med en kvarts procentenhet kommer inte per automatik innebära att bolåneräntorna höjs. Bankerna har kallt räknat med att riksbankchefen Stefan Ingves skulle höja räntan nu i februari och redan anpassat räntorna efter det.
I motiveringen till räntebeslutet skriver Riksbanken:
"Styrkan i den svenska ekonomin håller i sig samtidigt som arbetsmarknadsläget stadigt förbättras. Exporten ökar liksom investeringarna och hushållens konsumtion. Tillväxten i världsekonomin är sammantaget också god och utsikterna i USA har ljusnat något."
"Inflationen har dock blivit överraskande hög under de senaste månaderna. Stigande priser pa livsmedel, energi och övriga råvaror har bidragit till detta."

Skärpt ränteprognos en kalldusch

Större betydelse får beskedet om prognos för framtida räntehöjningar - Riksbankens så kallade räntebana.
Beslutet att skärpa ränteprognosen - en kalldusch för bolånetagarna - motiveras av Riksbanken:
"En gradvis stigande reporänta minskar risken för att obalanser byggs upp i den svenska ekonomin och kan också bidra till att hushållens upplåning utvecklas i en lugnare takt."
Riksbanken poängterar dock att prognosen är osäker och att räntan kanske kan höjas ännu mer:
"Om inflationen i Sverige blir högre till följd av exempelvis högre energipriser i omvärlden eller starkare inhemsk efterfrågan kan penningpolitiken behöva stramas åt mer än i huvudscenariot i den penningpolitiska rapporten."

Gapet ökar för bolån

Men kan också bli lägre ränta framöver:
"Om å andra sidan produktiviteten förbättras oväntat snabbt eller kronan stärks ytterligare så att inflationen blir lägre än väntat, då kan räntan behöva höjas i en långsammare takt framöver", uppger Riksbanken.
Samtidigt som Riksbanken nu höjer reporäntan ökar gapet till bolåneräntan. Det innebär att boräntan i slutet av nästa år väntas höjas till 5,50 procent, enligt Nordeas senaste ränteanalys.
Två av de sex medlemmarna av riksbankens direktion - vice riksbankcheferna Lars E. O. Svensson och Karolina Ekholm - reserverade sig mot beslutet att höja räntan och att justera upp ränteprognosen. De båda ränteduvorna ville inte höja räntan och tycker att det inte finns skäl att höja prognosen framöver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen