Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Sven Lindwall
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Sven Lindwall

Riksbanken beredd att sänka räntan

Publicerad
Uppdaterad
Riksbanken lutar något mer mot en kommande räntesänkning, visar protokollet från senaste mötet.
- På marginalen låter de lite mer duvaktiga än vad vi tidigare sett. De andas lite större oro för situationen i Europa än vad rapporten i oktober visade, säger Olle Holmgren, analytiker på SEB.
Han noterar särskilt att vice riksbankschef Lars Nyberg är beredd att göra räntesänkningar.
– Nu får vi titta på det här och se om vi får ändra vår prognos. Det drar väl sig mot räntesänkningar, så småningom, säger Olle Holmgren.
Enligt Nordeas makroanalytiker Torbjörn Isaksson är det en ganska spretig bild som framträder i de 24 sidornas protokoll.
– Man kan sammanfatta majoritetens syn med "vänta och se". Sitta stilla i båten-resonemang präglar diskussionerna, säger Isaksson.

Ville sänka i oktober

Investerare på marknaden har i sin prissättning redan räknat in en sänkning av reporäntan i december och två medlemmar i Riksbankens direktion – Karolina Ekholm och Lars E O Svensson – ville sänka redan i oktober.
Isaksson tror dock inte på några tvära kast just nu.
– Vi har haft en ökad turbulens, ökad osäkerhet och ökad politisk risk sedan mötet. I kombination med allt mer osäkra tillväxtutsikter, även i Sverige, talar det för en räntesänkning. Men det blir nog först tidigt nästa år, säger Isaksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen