Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens rikaste familj tjänar 38 miljoner i timmen

Walmart-familjen beskrivs som världens rikaste.
Foto: GENE J. PUSKAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Skådespelaren Kelly Rohrbach ingår numera i familjen.
Foto: KM/FAMEFLYNET PICTURES / STELLA PICTURES
John och Helen Walton.
Foto: APRIL L. BROWN / AP / APRIL L. BROWN / AP

676 000 kronor i minuten.

38 miljoner i timmen.

Och 966 miljoner om dagen.

Så mycket tjänar världens rikaste familj – dag in och dag ut, enligt finanstidningen Bloomberg.

Familjen i fråga är familjen Walton, grundare och ägare av den amerikanska varuhuskedjan Walmart och med en gemensam förmögenhet som mäter motsvarande 1 800 miljarder kronor.

Bloomberg skriver att familjen är tämligen anonym trots att de bedöms vara världens rikaste, och trots att de numera har en Hollywoodskådis i släkten. Mycket tack vare att de lyser med sin frånvaro i sociala medier.

Varuhuskedjan Walmart grundades av Sam Walton som, efter militärtjänstgöring under andra världskriget, öppnade sin första butik 1945.

Han beskrivs i stora drag som en amerikansk motsvarighet till Ikea-grundaren Ingvar Kamprad som ”levde fattigt”, bodde i ett enkelt hem, åkte första klass blott en enda gång i livet och körde en bil av äldre modell.

Sam Walton dog 1992, 72 år gammal.

Men om grundaren levde enkelt har barnen – sönerna John och Jim, samt dottern Alice – valt en helt annan bana, konstaterar Bloomberg.

Barnen gillar att spendera

Äldsta sonen Rob Walton, 74, samlar på vintagebilar som andra samlar på frimärken. I samlingen ingår en Daytona Coupe, ett av totalt fem exemplar i världen – och med en nätt prislapp på motsvarande 145 miljoner kronor, skriver Business insider.

Lillebror Jim Walton, 71, uppges ruva på en förmögenhet på närmare 480 miljarder kronor. Han är gift med Linne McNabb Walton och paret har fyra barn tillsammans – Alice A Proietti, Thomas L Walton, James M Walton och Steuart Walton – som alla är förmögna på sina egna håll. Sonen Steuart Walton är även han chef inom Walmartkoncernen och 38-åringen är numera gift med skådespelaren Kelly Rohrbach, 29, känd från filmatiseringen av ”Baywatch” där hon spelade mot bland annat Zac Efron.

Ett bröllop som uppges ha gått på närmare 15 miljoner kronor, enligt Page Six.

Konst för 4,8 miljarder

Dottern Alice Walton, 69, har en förmögenhet på närmare 470 miljarder kronor och beskrivs som en god konstkännare, med en massiv personlig samling värd närmare 500 miljoner dollar – motsvarande 4,8 miljarder kronor, enligt Business insider.

Finanstidningen skriver att Alice Walton gjorde ett historiskt köp 2014.

Då betalade hon motsvarande 429 miljoner kronor för en Georgia O’Keefe-målning – det högsta priset någonsin för ett konstverk målat av en kvinna. 

Utöver lyxbilar och exklusiv konst pumpar syskonen också in pengar i Walton Family Foundation, en välgörenhetsorganisation som grundades 1987.

2016 avsatte Alice och Jim Walton, genom Walton Family Foundation, drygt 2,4 miljarder kronor till byggen av olika friskolor runtom i landet – och mer pengar kommer att investeras under de kommande åren.

Välgörenhetsorganisationen arbetar också för att främja miljön.

Känner Clinton

Familjen Walton beskrivs som en familj som mestadels lutar åt det republikanska hållet, rent politiskt, men Alice Walton donerade på egen hand 3,4 miljoner kronor till Hillary Victory Fund, en fond som stöttade Hillary Clinton och andra demokrater under 2016. 

Alice Walton och Hillary Clinton lärde känna varandra i samband med att Clinton blev den första, och då enda, kvinnan i Walmarts styrelse mellan 1986 och 1992, enligt New York Times.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!