Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thaler avslöjar vår skräck för pengar

Ekonomiprismedaljen formgavs 1969 av konstnären Gunvor Svensson Lundkvist.Foto: Myntkabinettet
Richar Thaler får priset för att han lärt oss förstå psykologin i ekonomi.Foto: Expressen-TV

Han har lärt oss att förstå psykologin i ekonomi.

Så beskrivs årets vinnare av ekonomipriset, amerikanen Richard H Thailer, 72.

Richard H Thaler är professor i beteendevetenskap och ekonomi vid University of Chicago Booth School of Business i USA. 

 

 

Thaler får priset för "hans bidrag till beteendeekonomim." Det betyder att hans forskning lär oss hur folk tänker och agerar när de ska fatta stora ekonomiska beslut.

Sammanfattningen är att vi inte sällan fattar ganska korkade beslut om våra pengar och vår ekonomi.

Ett fel vi går är att inte se till helheten i vår privata ekonomi, utan att delar upp - mentalt – ekonomin i ett antal separata konton. Dessa finns bara i våra hjärnor. 

En annan insikt och som han förklarat, är hur vi värderar saker. Generellt sett värderar vi ett föremål mycket mer om vi äger det, än om vi inte gör det.

Thaler beskriver brist på självkontroll

En annan aspekt av Thalers forskning är sociala prefenser angående prissättning. Konsumenter har ett begrepp om rättvisa runt priser, som sätter den beprövade regeln om tillgång och efterfrågan ur spel. Ökar produktionskostnaderna för, låt säga paraplyer, är vi helt överens om att priset måste stiga.

Finns det bara ett paraply i lager, och det börjar regna, är det inte acceptabelt att höja priset på det enda paraplyet. Vårt sinne för rättvisa säger nej där.

Thaler beskriver också vår brist på självkontroll, vilket skulle avslöja varför vi har så dålig förmåga att hålla ett nyårslöfte. Vi har lätt att falla för kortvariga frestelser, i stället för att se till den stora bilden. Därför bryter många av oss nyårslöftet redan i januari. Och av samma anledning är det många som inte pensionssparar, eftersom vi inte ser den stora bilden av vår ekonomi.

Thaler har kort förklarat byggt en bro mellan de ekonomiska och psykologiska aspekterna av det enskilda ekonomiska beslutet. 

Hans empiriska fynd och teoretiska insikter har bidragit till att skapa det nya och snabbt växande området beteendeekonomi, vilket har haft en djupgående inverkan på många områden av ekonomisk forskning och politik, skriver Nobelkommittén i ett pressmeddelande.

 

Ekonomipriset till Alfred Nobels minne

■ Ekonomipriset är inget "äkta" nobelpris, eftersom det aldrig nämndes i Alfred Nobels testamente.

■ Ekonomipriset, eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, delas ut av Sveriges Riksbank och instiftades 1968 då Riksbanken, världens äldsta, fyllde 300 år. Det firades med en jubileumstia och att banken gjorde en stor donation till Nobelstiftelsen.

■ Prisbedömningen följer nobelreglerna och prissumman är lika stor som ett nobelpris, skriver Riksbanken på sin hemsida. 

■ Årets pristagare är den 49:e i ordningen sedan första priset delades ut 1969. 

■ Fram till 2016 har 1 kvinna fått priset och 77 män. Första kvinnan som fått priset var amerikanske nationalekonomen Elinor Ostrom (1933–2012).

■ Den genomsnittlige ekonomipristagaren är 67 år. 

■ Två svenskar har fått priset: Gunnar Myrdal, 1974, och Bertil Ohlin, 1977.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!