Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Revisorn backar Begler – sågar regeringen

Ann-Marie Begler fick sparken som generaldirektör på Försäkringskassan på fredagen. Många har kritiserat regeringen och försvarat Begler. Foto: Per Groth / Försäkringskassan
Socialminister Annika Strandhäll, S, bekräftade att Begler fått sparken vid en presskonferens på fredagen, där den nya tillförordnande generaldirektören Maria Hemström-Henningsson presenterades. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Regeringens beslut att sparka Ann-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan har rört upp starka känslor. 

Många har ryckt ut till Beglers försvar – nu även Försäkringskassans internrevisor Tamas Osvath. 

SvD:s debattsida skriver han att regeringens kompetens starkt kan ifrågasättas. 

”Regeringens beslut att avskeda Ann-Marie Begler är olyckligt på många olika plan och ytterst undergräver det förtroendet för vår demokrati och tilltron till den svenska statsförvaltningen”.

Det är slutsatsen i den debattartikel som Tamas Osvath, Försäkringskassans internrevisor, skrivit på SvD:s debattsida.  

Det var redan på fredagsmorgonen som Svenska Dagbladet avslöjade att regeringen skulle sparka ge Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparken. 

Ett par timmar senare bekräftade socialministern Annika Strandhäll, S, att regeringen mycket riktigt beslutat att peta Begler. 

Ministern berömde Begler för att Försäkringskassan under hennes ledning fått ner sjuktalen – helt i enlighet med uppdraget från regeringen – men framhöll att balansen mellan Försäkringskassan två centrala uppdrag behövde bli bättre. Det vill säga det uppdrag som handlar om att ge stöd till de individer som är sjuka. 

Exakt vad Begler gjort fel framgick emellertid inte vid Strandhälls presskonferens.  

Ifrågasätter regeringens kompetens 

Regeringen fick snart skarp kritik från oppositionspolitiker som Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund och flera ledarskribeter på landets tidningar. Vidare fick Begler beröm från kolleger, medan fackförbundet ST (som organiserar Försäkringskassans handläggare) uttryckte förvåning över beslutet att ge generaldirektören sparken. 

Tamas Osvath skriver i debattartikeln att det förefaller osannolikt att regeringens beslut är ”grundat med koppling till ansvarsutkrävande och tillkortakommanden att förverkliga regeringens politik”. 

Han konstaterar att dagens styrning av myndigheten, enligt vad han som internrevisor kan se, borde uppfattas som helt i linje med regeringens förväntningar. 

Därtill menar han att det är Försäkringskassans styrelse och inte Begler som formellt sett är ansvarig för just hur myndigheten styrs. 

Försäkringskassans internrevisor skriver vidare att han inte kan komma till någon annan slutsats än att regeringens kompetens som verkställande organ för Sveriges statsförvaltning starkt kan ifrågasättas. 

Begler: "Nu blåser de politiska vindarna"

Ann-Marie Begler hade själv velat fortsätta som Försäkringskassans högsta chef. I en film som lagts ut på Försäkringskassans intranät, som Expressen tagit del av, tar Begler avsked till personalen: 

– Det finns kritik mot Försäkringskassan, det kommer alltid finnas kritik mot Försäkringskassan, det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara, säger hon i filmen. 

Hon fortsätter: 

– Men jag känner mig väldigt trygg i att den kritik som finns mot Försäkringskassan faktiskt är ganska grundlös. 

Expressen har sökt Ann-Marie Begler, som avböjt att kommentera avskedandet ytterligare. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!