Magdalena Ogniewskas mamma skulle flyga hem med Nextjet. Foto: PrivatMagdalena Ogniewskas mamma skulle flyga hem med Nextjet. Foto: Privat
Magdalena Ogniewskas mamma skulle flyga hem med Nextjet.  Foto: Privat
Nextjet meddelade under onsdagen att de ansökt om konkurs. Foto: TT NYHETSBYRÅNNextjet meddelade under onsdagen att de ansökt om konkurs. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nextjet meddelade under onsdagen att de ansökt om konkurs. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Resenärerna drabbas efter konkursbeskedet

Publicerad

Flygbolaget Nextjet ansöker om konkurs och ställer in alla flygningar.

Nu drabbas resenärerna. 

– Jag har ingen aning om vi kommer få tillbaka några pengar, säger Magdalena Ogniewska.

Magdalena Ogniewskas mamma skulle flyga med Nextjet från Gällivare den 19 juni – men sedan flygbolaget ansökt om konkurs ställs alla flygningar in.

– Det är en jättetråkig händelse men jag har haft en känsla av att det här skulle hända, säger 39-åriga Magdalena Ogniewska.

Hon bor i Malmberget – nära Gällivare flygplats som trafikerats av Nextjet – och har nu besök av sin mamma från Berlin.

Sedan Nextjets i dag meddelar att de ansöker om konkurs och ställer in alla flygningar oroar hon sig för hur mamman ska komma hem och vad som kommer hända med pengarna de lagt på biljetten.

 

LÄS ÄVEN: Flygbolaget Nextjet ansöker om konkurs 

 

Magdalena: ”Har alltid strulat”

Hennes mamma har ofta åkt med flygbolaget när hon kommit till Gällivare och hälsat på, berättar Magdalena Ogniewska. 

– Nextjet har alltid strulat, hittills har mamma alltid kommit hit och kunnat åka hem, men jag har alltid haft en känsla av att det skulle gå snett, säger hon.

Konkursen läste hon om i nyheterna och Nextjet meddelade vid konkursen att deras kundtjänst kommer att hålla stängt tills vidare.

Mammans flygning skulle avgå från Gällivare flygplats till Stockholm den 19 juni och därifrån går en anslutande flygning till Berlin.

Nu är hon rädd för att Malmberget ska bli mer isolerat och att hennes mamma ska få svårare att komma och hälsa på.

Hanna, 35: ”Inte undra på att de gick i konkurs”

Även Hanna Haapakoski, 35, från Finland drabbas av konkursbeskedet.

Hon skulle flyga från Uleåborg i Finland, till norska Tromsö, den 23 maj – men meddelades redan under gårdagen att hon inte längre fick plats på flyget. Hon säger att personalen ringt upp henne och låtit meddela att de behövt byta till ett mindre flygplan – varvid Hanna inte skulle få plats ombord.

– Inte undra på att de gick i konkurs när de agerar på det här sättet, säger hon, och tillägger att flygbolaget vägrat erbjuda en annan rutt efter ändringen.

Hanna berättar att flygbolaget under samtalet erbjudit henne pengar tillbaka, men inte en ombokning:

– Det verkar inte som att de tar ansvar för sina passagerare, säger hon, och fortsätter:

– Jag är rasande över hur bolaget hanterade ärendet.

Hanna Haapakoski skulle ha rest med en vän och träffat hennes familj i Norge, men får nu leta efter ett nytt flygbolag då Nextjet låter meddela att alla resor ställs in. Eventuellt, säger hon, får de ta bilen till Norge i stället.

Kundtjänsten hålls stängd

Nextjets VD Magnus Ivarsson kommenterar konkursbeskedet i ett pressmeddelande:

– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut. Speciellt för våra passagerare som direkt drabbas av detta och för vår personal, men också för våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats.

Företaget skriver även att det inte längre går att boka biljetter och det heller inte är någon idé för passagerna att ta sig ut till flygplatsen. Den som har en bokad resa rekommenderas i stället att ta kontakt med sin resebyrå eller kortutgivare för vidare hantering. 

Nextjet meddelar också att deras kundtjänst kommer att hålla stängt tills vidare. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen