Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resejättarnas storbråk efter Tui:s charterresa

TUI:s kommunikationschef Adam Györki om bråket mellan Apollo efter att bolaget lyckats landa med charterrsenärer i Grekland trots stoppet.
Tui lyckades få i väg ett flyg med svenska turister till Grekland.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Bolaget Apollo anklagar konkurrenten för bluff.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svenska turister skulle inte släppas in i Grekland förrän den 15 juli – ändå lyckades Tui landa ett plan med charterresenärer på Rhodos på torsdagen.

Detta efter att man fått ett specialtillstånd för en marknadsföringsresa.

Reseföretaget Apollo säger att de inte fick veta att turister skulle vara ombord.

– Vi förstår att det finns ett missnöje bland våra konkurrenter, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth hänvisar till grekiska myndigheter, som ska ha sagt att det inte skulle vara några betalande turister på Tui:s flight till Rhodos.

– Vi fick reda på att vi inte kommer ha möjlighet att åka till Grekland förrän den 15 juli, och då ställer vi ju in flighter, säger Erika Butterworth.

– Vi fick veta från de grekiska myndigheterna att det var ett ”icke kommersiellt flyg” och då tänkte vi att ”okej, då är det en specialgrej som de [Tui] gör”.

Uppgörelse med grekiska myndigheter

Greklands turistminister Haris Theocharis säger att en del av flighten skulle vara – och var – journalister och Tui-chefer.

– Vi gör det har för att marknadsföra landet, säger turistminister Haris Theocharis till grekiska MEGA TV enligt Greek City Times.

– En stor del av flighten, runt 30 till 40 procent var för Tui-journalister och chefer som skulle komma och se hur saker fungerar för att främja turism.

Svenska turister skulle inte släppas in i Grekland förrän den 15 juli – ändå lyckades Tui landa ett plan med charterresenärer på Rhodos.

Tui: Vi har fått okej

Tui:s Adam Györki säger att resebolaget har varit helt transparanta med sammansättningen av passagerarna på planet.

– Vi förstår att det finns ett missnöje bland våra konkurrenter, att de inte haft möjlighet att göra på det här sättet. Vi fick information väldigt sent, bara några dagar innan flyget skulle gå, att svenskar inte var välkomna in i Grekland, säger Györki och fortsätter:

– Då valde vi, i stället för att ställa in, att ta en dialog med den grekiska regeringen och fråga ”kan vi få till flyget ändå”: Svaret på den frågan var ”ja”.

Györki säger att det är Greklands turistminister som godkänt flighten och att förutsättningen var att det inte bara skulle vara gäster utan också en hel del som jobbar med journalistik och turism.

På planet fanns, säger Györki:

– En hel del anställda med familjer, gäster, journalister och influensers.

 

TURERNA KRING TUI:S RHODOSRESA

I juni meddelade UD att man skulle lätta på avrådan för semesterresor till tio europeiska länder, bland annat Grekland och Spanien, redan den 30 juni. Flera resebolag öppnade upp för resor, bland andra Tui och Apollo.

I måndags kom dock beskedet från Grekland att man ändå inte skulle tillåta direktflyg från Sverige med anledning av spridningen av coronaviruset förrän den 15 juli. 

Tui valde dock att inte ställa in sin flight till Rhodos den 2 juli, och efter några timmars försening kom man i väg.

Kritiska röster höjts i grekiska medier, där man har ifrågasatt Tui:s specialtillstånd, då Sverige inte är på den ”gröna listan” av tillåtna länder varifrån turister kan flyga direkt till Grekland.

Se också reseexperten Lottie Knutsons bästa tips :

Detta ska du tänka på inför sin utlandsresa i sommar.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!