Sommarreorna har varit i gång sedan länge. Men försäljningen går trögt. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅNSommarreorna har varit i gång sedan länge. Men försäljningen går trögt. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN
Sommarreorna har varit i gång sedan länge. Men försäljningen går trögt. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN
Nu finns möjlighet att fynda på stora sommarreor. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅNNu finns möjlighet att fynda på stora sommarreor. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
Nu finns möjlighet att fynda på stora sommarreor. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN

Reorna till trots – en dyster sommar för modehandeln

Publicerad

Trots aggressiva reor – den svenska modehandeln har inte gått bra i sommar.

I juli sjönk försäljningen med 1,7 procent visar färska siffror.

Men Svensk handel skyller inte på vädret.

Och man är inte särskilt positiv inför framtiden.

I stora delar av Sverige har det varit en medioker sommar med växlande väder. En dröm för handeln – där osäkert väder brukar få in folk i butikerna.

Dessutom har flera stora kedjor dragit i gång stora sommarreor.

Men försäljningen sjunker ändå.

Sämre försäljning av kläder och skor

Enligt färska siffror från Svensk handel sjönk försäljningen av kläder med 1,7 procent i juli, jämfört med juli i fjol. Skoförsäljningen minskade 1,9 procent.

Och det är en trend som har hållit i sig hela året. Sedan årsskiftet har försäljningen av kläder minskat med två procent, försäljningen av skor med 2,7 procent.

 

LÄS MER: H&M-konkurrentens nya drag: Snabbare leverans 

 

Mikael Sandström, branschordförande i Svensk handel stil, konstaterar att "den svaga utvecklingen för modehandeln fortsätter".

– Vädret har i juli varit väldigt skiftande med regn i söder, bevattningsförbud i öster och relativt soligt i norr. Om detta haft någon betydelse skulle det i så fall varit gynnsamt för modehandeln där varannandagsväder brukar sägas vara det bästa säljvädret, vilket tyvärr inte syns i siffrorna, säger han i ett pressmeddelande.

Svensk handel tror inte på förbättring

Det är inte heller några strålande framtidsprognoser Svensk handel målar upp. Snarare tvärtom.

– Sedan årets början har bara mars haft en smärre ökning. Jag kan tyvärr inte heller se att någon trendförändring med väsentligt ökande försäljning är i sikte, säger Mikael Sandström.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen