Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga mäklare krigar om bostäderna

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet registrerade fatighetsmäklare en ny rekordnivå. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Dagbladet har tagit del av statistik som visar det nu finns 7 025 registrerade fastighetsmäklare i landet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som bostadsmarknaden somnat av är mäklarna rekordmånga, berättar Svenska Dagbladet. 

Konkurrensen är hård – särskilt i Stockholm. 

– Många ger sig in i jobbet, men inte alla håller när de inser hur tufft det är, säger den nybakade fastighetsmäklaren Caroline Eliasson till tidningen. 

Bostadsmarknaden har sjunkit kraftigt det senaste året, budgivningarna har tappat tempo och visningar har blivit glesare besökta. 

Då når antalet registrerade fastighetsmäklare en ny rekordnivå. 

LÄS MER: Var fjärde bostad säljs under utgångspriset

Mäklaren: "Som ny gäller det att inte ge upp för tidigt"

Svenska Dagbladet har tagit del av statistik, från Fastighetsmäklarinspektionen, som visar att det nu finns 7 025 mäklare i landet. 

För tio år sedan var siffran 6 400. 

En av de nyutexaminerade är Caroline Eliassons, som jobbar åt mäklarbyrån Notar på Kungsholmen. 

– Man går ut och möter dem som varit mäklare i tio, femton år. Som ny gäller det att inte ge upp för tidigt , utan inse att det är ett hårt jobb för att lyckas ta sig fram, säger Caroline Eliasson till Svenska Dagbladet. 

Och det blir knappast enklare av det rådande läget på bostadsmarknaden. 

Det har gått trögare och processerna har tagit längre tid än tidigare, säger Caroline Eliasson till tidningen. 

LÄS MER: Sveriges dyraste våning reas ut – sänks 7 miljoner

Stabil bostadsmarknad med försiktig optimism

Under måndagen släpptes Statistiska centralbyråns småhusbarometer som visade att priserna sjunkit med 1 procent från februari till och med april, jämfört med tremånadersperioden innan. 

Statistiken har dock en naturlig eftersläpning på upp till flera månader eftersom den baseras på Lantmäteriets uppgifter, om när småhusen väl har bytt ägare. 

Inte på när handslagen görs. 

Enligt Hans-Åke Sjögren, analytiker hos Boverket, är tendensen för bostadsmarknaden i stort just nu stabil med viss optimism. 

– Det man ser i olika typer av barometrar om vart marknaden är på väg är att den är försiktigt positiv just nu, sidledes med svag övervikt för stigande priser. Så det finns en viss förväntan på en mer stabil utveckling framöver, säger Hans-Åke Palmgren.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!