Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet registrerade fatighetsmäklare en ny rekordnivå. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNAntalet registrerade fatighetsmäklare en ny rekordnivå. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet registrerade fatighetsmäklare en ny rekordnivå.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Dagbladet har tagit del av statistik som visar det nu finns 7 025 registrerade fastighetsmäklare i landet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNSvenska Dagbladet har tagit del av statistik som visar det nu finns 7 025 registrerade fastighetsmäklare i landet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Dagbladet har tagit del av statistik som visar det nu finns 7 025 registrerade fastighetsmäklare i landet.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rekordmånga mäklare krigar om bostäderna

Publicerad

Samtidigt som bostadsmarknaden somnat av är mäklarna rekordmånga, berättar Svenska Dagbladet. 

Konkurrensen är hård – särskilt i Stockholm. 

– Många ger sig in i jobbet, men inte alla håller när de inser hur tufft det är, säger den nybakade fastighetsmäklaren Caroline Eliasson till tidningen. 

Bostadsmarknaden har sjunkit kraftigt det senaste året, budgivningarna har tappat tempo och visningar har blivit glesare besökta. 

Då når antalet registrerade fastighetsmäklare en ny rekordnivå. 

LÄS MER: Var fjärde bostad säljs under utgångspriset

Mäklaren: "Som ny gäller det att inte ge upp för tidigt"

Svenska Dagbladet har tagit del av statistik, från Fastighetsmäklarinspektionen, som visar att det nu finns 7 025 mäklare i landet. 

För tio år sedan var siffran 6 400. 

En av de nyutexaminerade är Caroline Eliassons, som jobbar åt mäklarbyrån Notar på Kungsholmen. 

– Man går ut och möter dem som varit mäklare i tio, femton år. Som ny gäller det att inte ge upp för tidigt , utan inse att det är ett hårt jobb för att lyckas ta sig fram, säger Caroline Eliasson till Svenska Dagbladet. 

Och det blir knappast enklare av det rådande läget på bostadsmarknaden. 

Det har gått trögare och processerna har tagit längre tid än tidigare, säger Caroline Eliasson till tidningen. 

LÄS MER: Sveriges dyraste våning reas ut – sänks 7 miljoner

Stabil bostadsmarknad med försiktig optimism

Under måndagen släpptes Statistiska centralbyråns småhusbarometer som visade att priserna sjunkit med 1 procent från februari till och med april, jämfört med tremånadersperioden innan. 

Statistiken har dock en naturlig eftersläpning på upp till flera månader eftersom den baseras på Lantmäteriets uppgifter, om när småhusen väl har bytt ägare. 

Inte på när handslagen görs. 

Enligt Hans-Åke Sjögren, analytiker hos Boverket, är tendensen för bostadsmarknaden i stort just nu stabil med viss optimism. 

– Det man ser i olika typer av barometrar om vart marknaden är på väg är att den är försiktigt positiv just nu, sidledes med svag övervikt för stigande priser. Så det finns en viss förväntan på en mer stabil utveckling framöver, säger Hans-Åke Palmgren.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen