Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga mäklare anmäls av sina kunder

Allt fler mäklare anmäls till Fastighetsmäklarinspektionen.Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Allt fler Stockholmsmäklare anmäls till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).

Siffran kan bli rekordhög för 2017 – hittills har 172 mäklare anmälts.

– Det är den högsta noteringen vi har sett, säger Anders Astonsson på FMI, till Dagens Nyheter. 

Max Karlsson blir nu ytterligare ett fall i statistiken.

När Max Karlsson, 22, i Stockholm ställde in ett möte med en mäklare förra helgen fick han ett obehagligt bemötande. Han blev uppringd tolv gånger – och fick en uppmaning om att "samla stake", som Dina Pengar berättade om i går.

Nu ska han anmäla händelsen till FMI.

Max Karlsson är inte ensam. Efter att han berättade om sin upplevelse på Twitter har flera personer hört av sig med liknande mäklarupplevelser.

Rekordmånga mäklare kan anmälas

De senaste åren har antalet anmälningar mot mäklare ökat, enligt statistik från FMI som Dagens Nyheter har tagit del av. Siffrorna visar att 134 mäklare i Stockholms län anmäldes till myndigheten år 2014. Året därpå anmäldes 183 stycken och förra året var siffran 188.

 

LÄS MER: Lista: Så mycket bostad får du för 12 000 kronor 

 

Fram till den 30 september i år har 172 mäklare i Stockholms län anmälts, enligt DN.

– Det är den högsta noteringen vi har sett. Även om vi inte har fört statistik på länsnivå så långt tillbaka i tiden så skulle jag påstå att det var all time high 2016. Nu ser det ut som att vi slår den siffran under 2017, säger kommunikatören Anders Astonsson till tidningen.

Om anmälningarna fortsätter att rulla in i samma takt kommer de landa på drygt 230 stycken, enligt DN:s beräkning.

Konsumenter misstänker lockpris

Antalet anmälningar ökar främst i storstadsregionerna – där också bostadsmarknaden har varit som mest intensiv. Tittar man på orsakerna till varför konsumenter anmäler hamnar "pris i marknadsföring" och "budgivning" i topp.

– Det mesta som anmäls är att konsumenten misstänker lockpris eller att man misstänker att mäklaren har hanterat budgivningen på ett felaktigt sätt, säger FMI:s myndighetschef Eva Westberg.

 

LÄS MER: Han grundade Hemnet – fick bara 15 000 för idén 

 

Hon har märkt av att antalet anmälningar har ökat de senaste åren – och tror att det kan ha samband med hur marknaden har sett ut.

– Vi tror att den starka marknaden och den höga efterfrågan har bidragit till hetsiga budgivningar och det är då den här typen av misstankar uppstår, säger hon.

Få mäklare får påföljd

De flesta anmälningar leder dock aldrig till någon påföljd.

– De flesta anmälningar om lockpris avskrivs för att det inte går att bevisa att mäklaren har gjort något fel, säger Westberg.

Ingrid Eiken Holmgren, vd på branschorganisation Mäklarsamfundet, säger till DN att antalet anmälningar fortfarande är få i förhållande till antalet transaktioner. Och att antalet anmälningar inte har med kulturen i branschen att göra.

– Jag skulle säga att fastighetsmäklare gör sitt yttersta för att lotsa säljare och köpare genom en trygg affär – och att inget surt ska komma efteråt, säger Ingrid Eiken Holmgren till DN.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!