Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Riksbanken sänker räntan till 0 procent

Riksbankens Stefan Ingves. Foto: Janerik Henriksson / TT

Räntan sänks till 0 procent.

Vid ett sammanträde i Riksbankens styrande direktion på måndagen beslutades det att sänka den redan rekordlåga räntan.

Beskedet är glada nyheter för privatpersoner med bostadslån som kan förhandla sig till lägre lånekostnader.

– Det är absolut historiskt, säger privatekonom Ingela Gabrielsson på Nordea.

Sänkningen av reporäntan syftar till att öka den ekonomiska aktiviteten, eftersom det blir billigare för både företag och privatpersoner att låna pengar.

Många analytiker trodde att styrräntan skulle sänkas med 0,2 procentenheter till 0,05 procent, samma nivå som Europeiska centralbanken (ECB), medan andra trodde att sänkningen skulle bli något mindre. Sänkningen blev dock än större – hela vägen ner till 0 procents ränta.

– Nu tog man till hela räntevapnet fullt ut och sänkte till 0, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Lång tid med låg ränta

Direktionen bedömer att reporäntan måste vara kvar på den här nivån till dess att inflationen tydligt har tagit fart. Enligt direktionen bedöms det vara lämpligt att långsamt börja höja räntan först i mitten av 2016.

I fjärde kvartalet 2016 beräknas reporäntan i snitt ligga på 0,75 procent, enligt den nya räntebanan. I tidigare prognos låg räntan på 1,63 procent under motsvarande tidsperiod.

Långt från målet

Inflationen ligger för närvarande på minus 0,4 procent, långt under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent. Det är snart tre år sedan inflationen var i linje med målet.

Det hade också spekulerats i mer långtgående åtgärder, till exempel stödköp av värdepapper med liknande teknik som andra centralbanker redan har använt. En mindre sannolik åtgärd var köp av utländska valutor för att försvaga kronan.

Reporäntan är Riksbankens sätt att stimulera ekonomin. Den har i modern tid aldrig legat under 0,25 procent. Senast den låg på den nivån var under finanskrisen 2009–2010.

Prata med din bank

Ingela Gabrielsson säger att beskedet är positivt för bolåntagare, men menar också att förändringen inte betyder att räntorna sänks med samma nivå.

– Det här kommer kanske inte påverka boräntan omedelbart. Jag kan nu inte svara på hur just vi kommer att göra, säger hon.

Det är dock ett gyllene tillfälle att amortera på sina lån, menar Ingela Gabrielsson.

– Som bolåntagare bör man ha en helhetssyn på sin ekonomi; hur mycket kan jag amortera? Hur ser min livssituation ut? Hur länge ska jag bo kvar? Det är flera aspekter som inte bara påverkas av räntan. Så det finns all anledning att prata med sin bank, säger Ingela Gabrielsson.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!