Räkna med billig bensin till semestern. Priset på 95 oktan sänktes så sent soom i går med tio öre per liter. Foto: JOACHIM WALLRäkna med billig bensin till semestern. Priset på 95 oktan sänktes så sent soom i går med tio öre per liter. Foto: JOACHIM WALL
Räkna med billig bensin till semestern. Priset på 95 oktan sänktes så sent soom i går med tio öre per liter. Foto: JOACHIM WALL
– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.
– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

Rekordbillig bensin väntar i sommar

Publicerad

Grattis bilister – räkna med billig bensin i sommar.

Läget inför semestersäsongen överraskar experterna.

I går sänkte också några av de ledande bolagen priset.

– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

Sommar och semester är liktydigt med att priset på bensinen vid pumparna också går upp och tär lite extra på semesterkassan.

Men i år ser det annorlunda ut – åtminstone ser det ut så för stunden.

Alla kurvor som styr priset pekar nedåt och läget beskrivs närmast som unikt för att vara den här årstiden.

Billig bensin

Senast i går sänkte till exempel OKQ8  och Circle – två av de ledande bolagen i Sverige – priset på 95 oktan med tio öre. Riktpriset stannade på 13.82. 

Ulf Svahn, vd för branschorganisationen Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, säger att han under sina 40 år i branschen aldrig sett något liknande.

LÄS OCKSÅ: Bensinpriset går upp och ner  

– Trenden började redan förra året, men den har blivit ännu tydligare i år, säger Ulf Svahn.

De nya signalerna kommer sannolikt göra sommarbilisterna gladare vid besöken på bensinmacken.

Därför sänks världsmarknadspriset på bensin

Det är tre olika faktorer som fått priset att vända neråt jämfört med toppnoteringen 2012 då många bilister höll andan när priset passerade 15 kronor litern. 

• Världsmarknadspriset på råolja har sjunkit.

– Och det har sjunkit trots en frivillig produktionsbegräsning hos OPEC. Det förklaras  med att USA lyckas producera mer i skifferoljefälten än vad man gör i klassiska oljefält. De är snabbare på och av i produktionen, säger Ulf Svahn på Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

Läget inför semestersäsongen överraskar experterna.Foto: TAU / TAU/COLOURBOX

Förfinad teknik vid utvinning av olja från skifferfälten i delstaterna Texas och North Dakota pekas ut som viktig faktor till den ökade  produktionen i USA.

– De har börjat lära sig hur man ska utvinna skifferolja och lyckats trycka ner kostnaderna genom förbättrad teknik. Hela branschen har anpassat sig till en lägre kostnadsstruktur.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Anderssons smygskattehöjningar

Oljelagren sinar inte, utan är rejält fyllda. 

– Det trycker också ner priset. Sedan kommer Libyen och Nigeria som ligger utanför OPEC-överenskommelsen. De har haft stora interna problem, men börjat få ordning och det har börjat flyta ut lite mer olja från de här länderna, säger Ulf Svahn.

• Det andra som talar för fortsatt låga priser är dollarn som gått ner och då också pressat ner priset.

• Den sista variabeln är det internationella bensinpriset.

 – Det var 551 dollar per ton och i går var den 525 per ton. Även där har vi ett lägre pris på världsmarknaden. Vi har alltså två direkta faktorer och en påverkande som alla pekar i samma riktning, det vill säga nedåt.

Aldrig varit med om något liknande

Att alla kurvor går åt samma håll är mycket ovanligt.

– Jag tror jag aldrig sett ett sådant här läge. Vi har alltså en väldigt speciell situation i år, säger Ulf Svahn.

Vad skulle kortsiktigt kunna driva upp priset?

– Det skulle vara något politiskt som gör att marknaden får hicka.  Eller en kraftig väderhändelse liknande orkanen Katrina i Texas 2005.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen