Antalet svenskar som har gjort avdrag för hushållsnära tjänster uppgår hittills i år till 570 000, enligt serviceföretaget Hemfrid, som hänvisar till statistik från Skatteverket. Foto: Lev Dolgachov
Antalet svenskar som har gjort avdrag för hushållsnära tjänster uppgår hittills i år till 570 000, enligt serviceföretaget Hemfrid, som hänvisar till statistik från Skatteverket. Foto: Lev Dolgachov

Rekord i rutavdrag

Publicerad

Allt fler svenskar gör avdrag för hushållsnära tjänster, det skriver serviceföretaget Hemfrid, som hänvisar till statistik från Skatteverket i ett pressmeddelande.

Antalet svenskar som har gjort avdrag för hushållsnära tjänster uppgår hittills i år till 570 000, enligt serviceföretaget Hemfrid, som hänvisar till statistik från Skatteverket.

Sammanlagt, fram till och med september, gjordes avdrag för tjänster som städning, trädgårdsarbete och barnpassning för 2,4 miljarder kronor, en ökning med 9 procent jämfört med samma period i fjol, enligt Hemfrid.

LÄS OCKSÅ: Miljöpartiet vill skapa jobb med utökat rut

Tillfällig hjälp

Det är i kommuner utanför storstäderna som ökningen är störst. I genomsnitt har rutavdragen i år varit 4 428 kronor per person och det handlar ofta om tillfälliga tjänster som till exempel flyttstädning.

– De flesta som får rutavdrag är vanliga barnfamiljer som tar hjälp för att få ihop sitt livspussel, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid i ett pressmeddelande.

Avdraget uppgår i år som högst till 50 000 kronor per person, ett tak som sänks till hälften från årsskiftet.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om rutavdrag

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen