Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt plockade ut 17 miljoner från sitt bolag

Fredrik Reinfeldt och Roberta Alenius.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Fredrik Reinfeldt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Fredrik Reinfeldt fortsätter tjäna stora pengar efter att han lämnat politiken.

Enligt senaste årsredovisningen (april 2018–mars 2019) plockade den tidigare statsministern ut 17 miljoner kronor från bolaget.

I ett inlägg på Facebook skriver han:

– Totalt betalar jag och mitt företag 11,4 miljoner för att genomföra denna utdelning.

Intäkterna fortsätter att strömma in i förre statsministerns bolag som bär hans namn. Förra brutna räkenskapsåret drog Fredrik Reinfeldt AB in 15 345 000 kronor jämfört med 14 563 000 kronor året före.

Resultatet efter finansiella poster ökade från 10 788 000 kronor till 11 565 000 kronor.  Sedan starten 2014 har bolaget dragit in sammanlagt 65 miljoner kronor.

Bolagets verksamhet är ”författarskap, föreläsningsverksamhet samt rådgivning inom geopolitik, arbetsmarknad, globala förändringar och ledarskap”. 

Fredrik Reinfeldt jobbar även som rådgivare till fondbolagskoncernen Max Matthiessen.

Tömde i stort sett bolaget

Sedan skatter betalats gjorde bolaget i fjol en vinst på 8 947 000 kronor. Det egna kapitalet vid räkenskapsdagens slut stannade på 17 240 000 kronor.

Men Fredrik Reinfeldt låter inte kapitalet ligga kvar i bolaget utan tar ut nästa hela den upparbetade vinsten som utdelning. 

Det handlar om 17,1 miljoner som Fredrik Reinfeldt hämtat hem från sitt bolag.

Den kraftiga utdelningen gör också att soliditeten i bolagen plötsligt hamnar på tre procent från tidigare legat på runt 80 procent.

Se hela programmet här.

Men, som konstateras i årsredovisningen, soliditeten anses ändå betryggande ”mot bakgrund av att verksamheten fortsatt bedrivs med lönsamhet”.

Som statsminister tjänade Fredrik Reinfeldt betydligt mindre än vad han gör i dag och hade under 2014, hans sista år som statsminister, en lön på drygt 1,8 miljoner kronor.

Köpte sommarhus i skärgården

Tidigare i år köpte Fredrik Reinfeldt och hans sambo Roberta Alenius ett sommarhus i Stockholms skärgård. Prislappen låg på sex miljoner och beskrivs som ”ett fantastiskt boende” av kvinnan som sålde huset.

Lagom till semestern var huset inflyttningsklart och syntes av grannar på skärgårdsön i sommar.

– Han har gått omkring med neddragen sportkeps, har en boende i området berättat.

Reinfeldt kommenterar på Facebook

Fredrik Reinfeldt skrev om sitt verksamhetsår i ett Facebook-inlägg nyligen.

”Mitt företag går bra, årets vinst efter skatt är strax under nio miljoner kronor. På stämman beslutades att dela ut det mesta av det fria egna kapitalet, 17 150 000. Det kan vara tänkvärt att berätta hur mycket skatt mitt företag betalar för att genomföra denna utdelning, uppgifter som jag brukar nämna varje år, men som aldrig redovisas i medier. Det bidrar till en skev bild av företagandets villkor och underlättar påståenden av typen att företagare måste börja betala skatt”, skriver Reinfeldt och redogör för hur mycket han skattar på utdelningen.

”Min utdelning bygger på två års positiva resultat. För de två åren har jag betalt nästan 5 miljoner i bolagsskatt. När utdelningen görs går 6 420 000 av det direkt till Skatteverket i kapitalskatt. Totalt betalar jag och mitt företag 11,4 miljoner för att genomföra denna utdelning. Till det kommer de inkomstskatter och arbetsgivaravgifter som mitt företag betalat för mig och de anställda”, skriver Reinfeldt.

”Jag har inga offentliga uppdrag”

Han betonar också:

”Låt mig också än en gång påpeka att jag inte sedan sommaren 2015 erhåller någon form av skattefinansierad ersättning, ingen pension eller någon annan form av ersättning heller. Jag har inga offentliga uppdrag.”

I inlägget på Facebook blickar han framåt mot nästa år, då han bland annat ska skriva en bok inför USA-valet nästa höst.

”Mitt kommande femte verksamhetsår kommer innebära en del ändringar. Jag ska arbeta med min tredje bok som handlar om det kommande valet i USA. Jag har lämnat ett par uppdrag och har ett par nya på gång. Jag känner nu att andra halvan av mitt yrkesverksamma liv har tagit fart och att det är roligt men också ibland lite prövande att vara företagare.”

Dina Pengar har varit i kontakt med Roberta Alenius (hon enda utomstående i Reinfeldts bolag), som hänvisar till nämnda Facebook-inlägg.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!