Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt får ut full fallskärm – 156 000

Fredrik Reinfeldt får ut full fallskärm – 156 000Foto: Robert Eklund

Fredrik Reinfeldt tar ut fullt avgångsvederlag trots att han har miljonintäkter i sitt företag.

Det visar SVT:s granskning.

Efter att Fredrik Reinfeldt lämnade posten som partiledare för Moderaterna startade han ett eget bolag, Fredrik Reinfeldt AB. I det nya bolaget föreläser han bland annat. Enligt källor till SVT tar han 100 000 kronor per timmen. Den tidigare statsministern har tidigare talat både på Swedbanks näringslivsdag och bankdagen på privattandläkardagen.

- Jag har absolut hållit några anföranden men det jag huvudsakligen har gjort är att jag har skrivit denna bok, säger han till SVT.

Bolaget har hittills i år fått momsinbetalningar som motsvarar 2,2 miljoner kronor, enligt SVT. Trots det väljer Fredrik Reinfeldt att ta hela avgångsvederlaget på 156 000 kronor efter att han lämnade riksdagen.

- Så här har jag resonerat, det är ett omställningsår och jag har varit glasklar med det. jag har sagt i alla sammanhang att jag kommer använda det fullt ut, säger han till SVT Nyheter.

Reglerna säger att ministrar som lämnar riksdagen har rätt till avgångsvederlag under ett års tid, men att avgångsvederlaget ska minskas om man har andra inkomster. Däremot går det att komma runt reglerna. Genom att låta pengarna gå in i bolaget och att inte ta ut någon lön kan man ta ut full fallskärm.

Fredrik Reinfeldt ger sin förklaring varför han inte gjort någon avräkning på avgångsvederlaget trots inkomsterna i bolaget:

- Ett företag kan inte fungera från dag ett om det inte får en viss möjlighet att byggas upp. Det kommer att vara det som är grund för min försörjning framåt, säger han till SVT.

När SVT frågar om man ska se det som ett "starta eget-bidrag" tycker den tidigare statsministern att det är ett "raljerande ord" och säger att han har varit statsministern och att han följer de regler som finns vad en statsministern ska göra efter att den har lämnat sitt jobb.

Fredrik Reinfeldt är inte den enda ministern som tar ut fullt avgångsvederlag. År 2007 avslöjades Göran Persson, tidigare statsministern för S, att ta ut det samtidigt som han arbetade som pr-konsult. Han fick då skarp kritik och fallet granskades av statsrådsarvodesnämnden. Det visade sig senare att Göran Persson följt de regler som fanns.

SVT:s granskning visar att fallskärmarna som alliansregeringen har tagit ut sedan de avgick har kostat skattebetalarna 125 miljoner kronor sedan oktober förra året.

De flesta ministrarna har tagit ut sin fallskärm men beloppen har varierat och även tidsperioden hur lång tid de tagit ut en fallskräm. Bara två ministrar avstod helt, vilka var den tidigare miljöministern Lena Ek och tidigare finansministern Anders Borg.

Carl Bildt var en av de sju ministrar som fortfarande i augusti tog ut sin fallskärm. I februari i år startade han bolaget Bildt Global men någon lön därifrån har han ännu inte tagit ut.

"När det utgått någon ersättning används detta för att täcka andra kostnader. Jag har ju till exempel hyrt ett kontor och tjänster som hör till detta", skriver han i ett mejl till SVT.

Expressen har varit i kontakt med Lena Ek som inte vill ge några kommentarer kring detta.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!