Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
 Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Reinfeldt beredd sänka skatter mer

Publicerad
Statsminister Fredrik Reinfeldt är beredd att göra tre olika skattesänkningar nästa mandatperiod.
Det handlar om fortsatt sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och höjd brytpunkt i statsskatten.
Reinfeldt uttalade sig om skatteplanerna i sitt avslutningstal vid Moderaternas kommunala rikskonferens i Göteborg på lördagen.
Men två villkor ska vara uppfyllda. Det ska vara ordning i de offentliga finanserna och pengar ska först användas till kvalitetssatsningar i välfärden, framhöll Reinfeldt i sitt tal. Han ville inte precisera hur stora skattesänkningar det kan handla om.
Finns det utrymme så blir det först mot slutet av nästa mandatperiod och då handlar det om tre olika skattesänkningar: Inkomstskattesänkningar för de som tjänar minst och ett fjärde steg i skattesänkningarna för pensionärerna. Ett tredje är redan utlovat men ännu inte genomfört.

Försiktig med löften

Reinfeldt ville dock inte utlova att gapet mellan pensionärer och löntagare helt ska tas bort.
- Det är rimligt att minska gapet ytterligare men jag är försiktig med att skapa förväntningar. Jag tänker inte ställa ut det löftet, sade Reinfeldt.
Den tredje skattesänkningen handlar om att höja brytpunkten för dem som betalar statsskatt. Den ligger i dag vid 31 500 kronor.
- Det handlar om viktiga TCO-grupper som poliser, sjuksköterskor, lärare och brandmän. Samhällsbärare som nog inte själva går omkring och tänker att de tjänar väldigt mycket pengar, sade Reinfeldt.
Slopad värnskatt finns inte med bland Moderaternas prioriteringar.
Talet var en fortsättning på hans återkommande berättelse om det fina föregångslandet Sverige.
- Vi har mycket att vara rädda om, det är ett bra land, sade Reinfeldt och lovade ett samhälle som håller ihop om alliansen får fortsätta att styra.

Varnade för oppositionen

Återigen fick moderatpolitikerna höra om allt som alliansen lovat och genomfört. Statsministern varnade för att lämna över ansvaret till oppositionen.
- Alla i hela världen har märkt finanskrisen utom Mona Sahlin och Thomas Östros. De verkar inte kunna skilja på låg- och högkonjunktur. Hur bra är de då på att bära ansvaret i avgörandets stund? undrade han.
- Deras stora förnyelsearbete resulterade i att de nu lovar att gå till val på Göran Perssons mål. De har dessutom hittat hans gamla toppade lag i någon skrubb på Sveavägen 68, sade Reinfeldt och rev ned applåder och skratt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen