Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringskaoset slår hårt mot äldrevården

Övergångsbudgetens slår mot äldreomsorgen i kommunerna.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

Övergångsbudgeten saknar de 5 miljarder till välfärden som tidigare utlovats av den rödgröna regeringen.

Det slår hårt mot kommunernas äldreomsorg, som tampas med boendeköer och personalbrist.

– Man hade ju trott att det skulle finnas en regering nu, som kunde ta tag i de här problemen, säger Margareta Ivarsson, vice ordförande i Hammarös socialnämnd.

Övergångsregeringens budget baseras till mångt och mycket på budgeten 2018. Med den medföljer satsningarna på mer personal inom äldreomsorgen som förra året gav 2 miljarder kronor till kommunerna.

Men samtidigt utelämnas andra satsningar som tidigare utlovades av regeringen. Det handlar till exempel om fem miljarder kronor som bland annat skulle gå till äldreomsorg.

Och beskedet innebär stora problem i flera kommuner.

– Genomgående kan det drabba kommuner som har det tufft sedan tidigare, där det kanske fattas pengar och där man har stora behov inom äldreomsorg och skola, har Lena Micko ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting tidigare sagt till Expressen.

"Antalet äldre kommer att kräva ett större stöd"

Hammarö i Värmland är en av kommunerna som drabbas av beskedet. Där har antalet äldre som står i kö för ett särskilt boende fördubblats de senaste två åren.

– Det som gör mig allra mest bekymrad är personalbristen. Det styr ju givetvis ekonomin över; om man kan göra nya satsningar på personalen, satsningar på rätt utbildning och att ge dem rimliga arbetstider, säger Margareta Ivarsson (C) som är vice ordförande i Hammarös socialnämnd.

Kommunens prognoser pekar på att antalet personer över 85 kommer att öka med 56 procent fram till 2030. För att möta behovet på boendeplatser inleddes bygget av äldreboendet Djupängen 2017. 

Margareta Ivarsson (C) är vice ordförande i Hammarös Socialnämnd.Foto: KOI Produktionsbyrå

Boendet som täcks i budgeten ska ge 110 nya platser och stå klart 2020. Men kostnaderna för personal skulle kräva avsevärt större bidrag än det som utlovas i övergångsbudgeten.

– Antalet äldre kommer att kräva ett större stöd av staten, det är helt givet. För Hammarös kommun är det jätteviktigt för att bibehålla personal inom äldrevården och att kunna rekrytera fler, säger Margareta Ivarsson och fortsätter:

– Man förväntar sig ju att staten ska bidra med en stor del av välfärdssatsningarna. När det inte finns någon regering och ingen kan fatta något beslut blir folk oroliga.

Drabbar främst landsortskommuner

Även pensionärsorganisationen SPF Seniorer ser de uteblivna välfärdsmiljarderna som ett problem. Organisationen har medlemmar över hela Sverige som nu riskerar att drabbas.

– Vi är oerhört oroade att det kommer att drabba de äldre negativt. Alla tecken visar på att äldreomsorgen är underbemannad och att det inte finns resurser. Det här var pengar man hade räknat med i kommunerna, säger Peter Sikström, generalsekretare på SPF Seniorer.

Foto: Photo and Copyright Tomas Sodergren. All rights

Enligt Sikström är det landsortskommunerna som drabbas hårdast. Där är personalbristen mest påtaglig.

– Medlemmarna vittnar ganska tydligt att personalen inte har tid att stanna. De har inte ens tid att torka bort en tår för att de måste vidare, säger han.

Men ytterligare statsbidrag kan fortfarande tillkomma. Ändringar i budgeten kan göras vid budgetomröstningen i december, eller när en ny regering tillträtt i form av en ändringsbudget under 2019. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!