Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krispengarna ska rädda sommarjobben till unga

Foto: Christine Olsson/TT / Christine Olsson
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar 180 miljoner kronor för att ge 20 000 ungdomar jobb i sommar.

– För många unga människor är ett sommarjobb det första steget in på arbetsmarknaden. Men många av de sommarjobb som brukar finnas inom omsorgen eller hotell- och restaurangbranschen finns helt enkelt inte i år, säger han i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Ungdomsjobben blir svåra att hitta den här sommaren.

Caféer, restauranger och nöjesparker drar in personal samtidigt som traditionella kommunjobb inom äldreomsorgen inte längre finns att söka på grund av smittorisken.

För många ungdomar i gymnasieåldern innebär det en lång sommar utan velbehvliga extrapengar och sysselsättning.

Regeringen gör därför en riktad satsning mot den här gruppen.

180 miljoner kronor avsätts för att skaka fram 20 000 sommarjobb.

– För att underlätta för kommunerna att erbjuda unga människor ett jobb i sommar avsätter regeringen 180 miljoner kronor, vilket kan ge uppemot 20 000 ungdomar ett sommarjobb, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

”Jag röjde sly längs vägarna”

Han uppmanar kommuner och företag att vara kreativa för att jobb för ungdomar. 

– Jag vill också uppmana företag inom skog och jordbruk, som har ett stort behov av arbetskraft, att ta hjälp av ungdomar för att till exempel plocka bär eller plantera skog, säger han till Aftonbladet.

För tidningen berättar han om sin egen erfarenhet av sommarjobb:

– Jag röjde sly längs vägarna i Ådalen och det var varmt och det var snårigt. Trots att mitt enda verktyg var en röjkniv, trots att klockan ringde tidigt på morgonen, så hade jag fått chansen. Till en egen lön, till ett steg in i vuxenlivet, till friheten att forma mitt eget liv.

Beslut på torsdag

Det formella beslutet tas av regeringen på torsdag och då kommer mer information om vad som gäller rent konkret och hur pengarna ska hanteras.

Utgångspunkten för regeringen är att kommunerna ska kunna ansöka om medel hos Arbetsförmedlingen inför sommaren.


Unga kan vara vinnare på bostadsmarknaden i krisen

Kan UD betala för flygbiljetten hem?
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!