Regeringens krispaket till lantbrukarna: 1,2 miljarder

På måndagseftermiddagen presenterade regeringen ett krispaket för landets lantbrukare – som drabbats hårt av torkan.

– Det här är en exceptionell åtgärd, men det är ett exceptionellt läge, säger finansminister Magdalena Andersson.

Årets sommar har varit den varmaste på hundratals år – och än finns ingen rejäl svalka i sikte.

Klockan 14.00 mötte regeringen pressen för att presentera ett krispaket som ska stötta Sveriges lantbrukare. Landets bönder har på många sätt drabbats hårt av torkan, bland annat genom foderbrist som lett till nödslakt av djur och spannmålsbönder som drabbats av missväxt.

Finansministern: ”Ett väldigt allvarligt läge”

Medverkande var landsbygsminister Sven-Erik Bucht, finansminister Magdalena Andersson och klimatminister Isabella Lövin.

– Torkan och hettan har gjort att Sverige befinner sig i ett väldigt allvarligt läge. Det pågår en historiskt stor räddningsinsats, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det är nu de som drabbats behöver samhällets solidaritet.

Summan till bönderna: 1,2 miljarder kronor

Sedan berättade Magdalena Andersson om krispaketets storlek:

– I dag kan vi berätta om ett nationellt krispaket till svenska bönder. Torkans effekt på växtodling och bete gör att fodersituationen är mycket dålig inför den kommande vintern. Det drabbar bönder och svensk livsmedelförsäljning, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om 1,2 miljarder kronor till Sveriges lantbrukare, som kommer betalas ut under 2018 och 2019.

Magdalena Andersson menade sedan att de starka statsfinanserna möjliggör den stora utgiften.

– Det kommer att utformas ett mer detaljerat system, förklarar Sven-Erik Bucht, som även meddelar att han haft kontakt med EU för ytterligare åtgärder.

Landsbygdsministerns besked

Landsbygdsministern utlovade även en mer flexibel användning av spannmål som foder, för att lösa ”denna exceptionella situation”.

– Vi har också skickat in en ansökan till EU-kommissionen om krisstöd. Men där har jag inte så stora förhoppningar om att vi kommer få något. Det rör sig också om ganska låga belopp, men vi har ändå skickat in en ansökan, fortsätter Sven-Erik Bucht.

Avslutningsvis valde landsbygdsministern att hylla Sveriges bönder – och uppmanade folket att stötta lantbruket, exempelvis när man väljer varor i mataffären.

– Det är så vi är. Vi ställer upp för varandra, säger Sven-Erik Bucht.

Klimatministerns plan för framtiden

Klimatminister Isabella Lövin talade sist av regeringens representanter. Hon berättade att det inför framtiden är viktigt att utveckla förebyggande åtgärder, som större klimatanpassning i landets kommuner.


"Sänka skatterna och minska krånglet"

Maria Malmer Stenergard är Moderaternas miljö- och jordbruks politiske talesperson. Hon menar att regeringen ”ger med den ena handen och tar med den andra”.  

– Det är oerhört angeläget med ett krispaket till den här gruppen som är så hårt drabbad. Det finns en del i det här som är bra, så som regelsänkningar och tidigare utbetalningar av EU-stöd, säger hon.

Malmer Stenergard anser dock att regeringens hjälp till bönderna saknar långsiktighet.

– Redan i januari 2019 så äts en stor del av det här stödet upp av dieselskattehöjningen som regeringen går fram med och som slår mot precis samma grupp.

Därför vill Moderaterna sänka dieselskatten retroaktivt från och med den första juli år. De vill dessutom se en förenkling av böndernas pappersarbete. 

–Vi måste sänka skatterna och minska krånglet, säger Malmer Stenergard. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!