Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens glädjekalkyl: 75 miljarder för mycket

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: PELLE T NILSSON
Både nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S) och företrädaren Anders Borg (M) har utgått från glädjekalkyler, anser Riksrevisionen i en ny rapport.

Finansminister Magdalena Andersson (S) slår med kraft ifrån sig kritiken mot regeringens prognoser.

I en färsk rapport anklagar Riksrevisionen regeringen för att ha överskattat grovt hur starka de offentliga finanserna är i framtiden.

Enligt Riksrevisionen har både Magdalena Andersson och företrädaren Anders Borg utgått från glädjekalkyler.

– Det tycker jag är helt obegripligt, säger Andersson.

Finansdepartementets prognoser om framtida offentliga finanser har varit för optimistiska i tio års tid. Det anser Riksrevisionen i en ny granskning av samtliga budgetpropositioner 2007-2017.

Enligt Riksrevisionen har både finansminister Magdalena Andersson (S) och företrädaren Anders Borg (M) utgått från för optimistiska prognoser.

Det utrymme som regeringen ser för nya satsningar är alltså enligt Riksrevisionen inte alls lika stort som man trott.

75 miljarder för mycket

Finanserna har överskattats med så mycket som 75 miljarder kronor sammanlagt på fyra år, enligt ett räkneexempel i rapporten. 

Det är cirka 2 procent av BNP. 

Riksrevisionen betonar dock att det endast handlar om ett räkneexempel, och att man borde granska många fler orsakssamband och händelser för att få en helhetsbild av hur bra prognoserna är.

Överskattar skatteintäkterna

I genomsnitt har Finansdepartementet under både den rödgröna regeringen och alliansregeringen överskattat skatteintäkterna och underskattat offentliga utgifter.

– Man har haft ett beslutsunderlag som gjort det lättare att höja utgifter och sänka skatter, än om makroprognoserna varit riktiga, säger riksrevisor Ingvar Matsson till Dagens industri.

Finansdepartementet har kraftigt överskattat privatkonsumtionen och svenska folkets samlade lönesumma, enligt Riksrevisionen. Samtidigt har kommunernas och statens konsumtion i snitt varit större än uppskattat.

"Regeringen borde utreda"

Räknefelen förklaras delvis av att prognosmakarna inte ska spekulera i framtida politiska förändringar, utan räkna utifrån redan beslutade regelverk.

Men det räcker inte för att förklara de grova missarna, enligt Ingvar Mattsson.

– Det finns något i metodiken som bidrar till felen. Därför är vår rekommendation att regeringen utreder varför den statliga konsumtionen underskattas så kraftigt i prognoserna, säger han till Dagens industri.

"Djupt missvisande"

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att uppgifterna är "djupt missvisande" när det gäller hennes tid i regeringen.

– Det tycker jag är helt obegripligt. Vi har högre överskott både 2014 och 2015 men också vid den senaste revisionen 2017 än vi har haft i tidigare prognoser, säger hon till Dagens industri.

Enligt henne är det direkt fel att hon skulle ha överskattat styrkan i de offentliga finanserna. Tvärtom har hon underskattat dem.

– Sedan vi kom in har vi överskattat vad kommuner men också vi själva kommer att göra av med, men också underskattat skatteintäkterna, säger hon till tidningen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!