Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens förslag kan tvinga Nordea utomlands

Casper von Koskull säger att alla företag – däribland banker – behöver jämställda och förutsägbara regelverk.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Nordea för samtal med regeringen sen det att förslaget om de höjda bankavgifterna aviserades, skriver Di.
Foto: Alex Ljungdahl

Om regeringens förslag om höjda bankavgifter går igenom flyttar Nordea med "mycket, mycket stor" sannolikhet från Sverige.

Det säger storbankens vd Casper von Koskull till Dagens industri.

I höstas presenterade regeringen en utredning som föreslog 15 procent extra löneskatt på momsbefriade bolag som säljer finansiella tjänster.

Regeringens utredare sa att syftet var att ta fram en skatt som kompenserar för att finansbranschen inte har någon mervärdesskatt.

Men i februari dumpades förslaget efter att ha kritiserats hårt, bland annat av SEB. I en debattartikel sa finansminister Magdalena Andersson, S, Per Bolund, MP, och Ulla Andersson, V, att skatten riskerade att få oönskade följder.

I stället föreslogs att bankerna ska betala mer till den statliga resolutionsreserven. Det är pengar som ska kunna sättas in vid en eventuell bankkris.

Från en halv miljard – till över fem miljarder

Om det blir så är sannolikheten stor att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Sverige. Det säger Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med finanstidningen Dagens industri:

– Jag blev ganska chockad. Vi hade redan innan det sagt att de höga avgifterna oroade oss.

Enligt Nordeas beräkningar ökar kostnaden för resolutionsavgiften från en halv miljard kronor 2016 – till 5,5 till 6 miljarder 2019.

von Koskull säger att alla företag – däribland banker – behöver jämställda och förutsägbara regelverk.

Sagt till regeringen

– Bara resolutionsavgiften gör att vi inte kan säga att vi har samma spelregler i Sverige som i resten av Europa. Det gör att vi naturligtvis måste överväga och undersöka vad det finns för alternativ, säger vd:n och öppnar för att lämna Sverige.

Nordea för samtal med regeringen sen det att förslaget om de höjda bankavgifterna aviserades, skriver Di. Enligt Casper von Koskull handlar det om att Nordea argumenterar för rättvisa spelregler.

På Di:s fråga om Nordea sagt till regeringen att de överväger en flytt av huvudkontoret svarar von Koskull:

– Det har vi absolut gjort klart.

På frågan om hur stor sannolikheten är att Nordea flyttar huvudkontoret, om det blir höjda resolutionsavgifter, svarar han "mycket, mycket stor".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!