Foto: / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens förslag: CSN-lån till B-körkort

Publicerad

Arbetslösa ska kunna få CSN-lån för att ta körkort – ett löfte från valrörelsen 2014.

Förslaget har nu skickats på remiss.

Enligt Dagens Nyheter bemöter branschen möjligheten till körkortslån med vitt skilda åsikter.

Flera arbetsgivare kräver att den de anställer kan köra bil. Men det är dyrt att ta körkort – och det är inte alla som har möjlighet eller råd.

Nu har arbetsmarknadsdepartementet skickat ut ett nytt förslag på remiss, skriver Dagens Nyheter.

Expressen har tidigare berättat om förslaget, som lovar möjlighet att ta B-körkort med hjälp av CSN-lån senast 2018. Ett löfte från valrörelsen 2014.

 

LÄS MER: Löftet infrias: Möjligt ta CSN-lån för körkort 

 

Regeringens förslag till körkortslån

"Flera jobb som kan vara en väg in på arbetsmarknaden kräver körkort. Regeringen avser därför att utreda möjligheten till lån från Centrala studiestödsnämnden för körkortsutbildning med avsikten att förslaget ska genomföras under mandatperioden", har regeringen tidigare skrivit i en proposition.

Möjlighet att låna statliga pengar till körkortet gäller "vissa grupper".

I en promemoria från arbetsmarknadsdepartementet skriver man att det är "sannolikt" att lånen kommer att begränsas till specifika åldersgrupper och att det "inte kan uteslutas" att låntagarna ska ha varit arbetslösa en viss tid. Man ska också vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Att pengarna verkligen går till körkortsutbildningen ska kontrolleras. 

Remissinstanserna möter regeringens förslag med vitt skilda åsikter.

Så säger branschen om körkortslån

Fredrik Sjöstedt, ordförande i Trafikutbildarnas riksorganisation, tror inte att det kommer att fungera med CSN-lån.

– Det beror på om pengarna går till kunderna eller direkt till trafikskolorna. Vi har ju också sekretessen på våra elever och vi månar om deras säkerhet med tystnadsplikt. Dessutom kommer det ju inte alla till gagn. Det blir klasskillnader på körkort, säger han till DN.

Berit Johansson, förbundsordförande i Sveriges Trafikskolors riksförbund, tycker annorlunda.

– Vi ser positivt på det. Vi välkomnar förslaget som sådant och vi tror att det kommer att bli mer struktur i förarutbildningen i och med kravet att man ska gå via en trafikskola, säger hon till DN.

Inget maxbelopp har fastställts, men enligt DN har Socialdemokraterna föreslagit att arbetslösa ska få låna upp till 25 000 kronor till körkortet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen