Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringens bakslag – jobbmålet på väg ryka

Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten på måndagen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Svenska målet för arbetslösheten blir svårt att nå. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank tror inte att regeirngen når målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Foto: PRESSBILD

Regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 blir allt mer avlägset.

Arbetslösheten skrivs också upp för de kommande åren jämfört med vad som signalerades i höstbudgeten.

Tio EU-länder hade lägre arbetslöshet än Sverige i den senaste årsstatistiken från EU:s statistikbyrå, Eurostat.

– Det är inte troligt att man når målet, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

I mars i år var 359 000 personer, 7,2 procent, inskrivna som arbetslösa hos  Arbetsförmedlingen. Det är 13 000 färre jämfört med samma månad förra året, då 7,7 procent var arbetslösa. 

När finansminister Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten på förmiddagen framgick tydligt att arbetslösheten väntas stiga jämfört med vad regeringen tidigare förutspådde i höstbudgeten.

I höstbudgeten låg prognosen för 2018–2020 på 5,9 procent. Den siffran är nu uppskriven med 0,3 procentenheter för 2018–2018 och 6,1 år 2020 då regeringen har sagt att man ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Samtidigt har aldrig så många haft jobb i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: Oväntade oron – statsskulden kan vara för låg 

Antalet arbetssökande stiger

Magdalena Andersson i morse:

– När det gäller andelen av befolkningen som har ett jobb, så är  den nu den högsta siffran som vi haft sedan 1992, alltså före effekten av 90-talskrisen. Det är alltså den högsta andelen som arbetar som vi haft på 25 år. Och det är också den högsta sysselsättningsgraden som EU:s statistikbyrå någonsin har uppmätt i något EU-land.

Men fler söker också efter ett jobb och antalet antalet arbetslösa stiger.

– Trots att sysselsättningen har stigit så ha vi reviderat upp arbetslösheten något. Men det är inte så att arbetslösheten revideras upp för att det är färre som får jobb, tvärtom, sa Magdalena Andersson. Och fortsatte:

–  Det är fler som får arbete, men det är är ännu fler som söker sig ut på arbetsmarknaden. Men det är i grunden något som är väldigt positivt att många personer, också nyanlända, nu söker sig ut på arbetsmarknaden för att försöka få ett jobb.

 

FRIDA BRATT: Här är valrörelsens största plånboksfrågor 

”Inte troligt man når målet”

Men målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 ligger allt längre bort. EU:s egen statistik för 2016 visar att tio EU-länder hade lägre arbetslöshet är Sverige.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tror inte att regeringen lyckats nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet om två år, år 2020.

– Det är inte troligen att man når målet, säger hon.

I en makroanalys inför vårbudget skrev Swedbank:

"Vid en lågkonjunktur är det de personer med lägst utbildning som drabbas hårdast av ökad arbetslöshet; extra utsatta är utrikes födda med låg utbildningsbakgrund. Om Sverige i dagsläget, under rådande högkonjunktur och med stor brist på arbetskraft, inte lyckas integrera nyanlända och öka deras närvaro på svensk arbetsmarknad kommer denna uppgift att bli än svårare i en lågkonjunktur".

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!