Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten på måndagen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESMagdalena Andersson presenterade vårbudgeten på måndagen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten på måndagen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Svenska målet för arbetslösheten blir svårt att nå. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLSvenska målet för arbetslösheten blir svårt att nå. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Svenska målet för arbetslösheten blir svårt att nå. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank tror inte att regeirngen når målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Foto: PRESSBILDAnna Breman, chefsekonom på Swedbank tror inte att regeirngen når målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Foto: PRESSBILD
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank tror inte att regeirngen når målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Foto: PRESSBILD

Regeringens bakslag – jobbmålet på väg ryka

Publicerad

Regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 blir allt mer avlägset.

Arbetslösheten skrivs också upp för de kommande åren jämfört med vad som signalerades i höstbudgeten.

Tio EU-länder hade lägre arbetslöshet än Sverige i den senaste årsstatistiken från EU:s statistikbyrå, Eurostat.

– Det är inte troligt att man når målet, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

I mars i år var 359 000 personer, 7,2 procent, inskrivna som arbetslösa hos  Arbetsförmedlingen. Det är 13 000 färre jämfört med samma månad förra året, då 7,7 procent var arbetslösa. 

När finansminister Magdalena Andersson presenterade vårbudgeten på förmiddagen framgick tydligt att arbetslösheten väntas stiga jämfört med vad regeringen tidigare förutspådde i höstbudgeten.

I höstbudgeten låg prognosen för 2018–2020 på 5,9 procent. Den siffran är nu uppskriven med 0,3 procentenheter för 2018–2018 och 6,1 år 2020 då regeringen har sagt att man ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Samtidigt har aldrig så många haft jobb i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: Oväntade oron – statsskulden kan vara för låg 

Antalet arbetssökande stiger

Magdalena Andersson i morse:

– När det gäller andelen av befolkningen som har ett jobb, så är  den nu den högsta siffran som vi haft sedan 1992, alltså före effekten av 90-talskrisen. Det är alltså den högsta andelen som arbetar som vi haft på 25 år. Och det är också den högsta sysselsättningsgraden som EU:s statistikbyrå någonsin har uppmätt i något EU-land.

Men fler söker också efter ett jobb och antalet antalet arbetslösa stiger.

– Trots att sysselsättningen har stigit så ha vi reviderat upp arbetslösheten något. Men det är inte så att arbetslösheten revideras upp för att det är färre som får jobb, tvärtom, sa Magdalena Andersson. Och fortsatte:

–  Det är fler som får arbete, men det är är ännu fler som söker sig ut på arbetsmarknaden. Men det är i grunden något som är väldigt positivt att många personer, också nyanlända, nu söker sig ut på arbetsmarknaden för att försöka få ett jobb.

 

FRIDA BRATT: Här är valrörelsens största plånboksfrågor 

”Inte troligt man når målet”

Men målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 ligger allt längre bort. EU:s egen statistik för 2016 visar att tio EU-länder hade lägre arbetslöshet är Sverige.

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, tror inte att regeringen lyckats nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet om två år, år 2020.

– Det är inte troligen att man når målet, säger hon.

I en makroanalys inför vårbudget skrev Swedbank:

"Vid en lågkonjunktur är det de personer med lägst utbildning som drabbas hårdast av ökad arbetslöshet; extra utsatta är utrikes födda med låg utbildningsbakgrund. Om Sverige i dagsläget, under rådande högkonjunktur och med stor brist på arbetskraft, inte lyckas integrera nyanlända och öka deras närvaro på svensk arbetsmarknad kommer denna uppgift att bli än svårare i en lågkonjunktur".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen