Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen vill tvinga sig till lägre elpriser

Regeringen uppges fatta beslut på torsdag. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen kommer att tvinga elbolagen att sänka priserna, det erfar SVT Nyheter. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nu kommer regeringen tvinga elbolagen att sänka sina nätpriser. 

Detta efter ett beslut som fattas på torsdag. 

Det erfar SVT Nyheter och uppger att elnätskunder kan få upp till 21 procents lägre avgift.

1000 kronor per år. Så stor kan sänkningen av elkostnaden bli för en vanlig villaägare. Detta efter ett beslut som regeringen väntas driva igenom på torsdag om att elbolagen måste sänka sina priser, erfar SVT Nyheter.

De senaste åren har priset för elnätet höjts ordentligt, vilket har kostat kunderna hundratals kunder. Det är framför allt de tre jättarna – Vatenfall, Ellevio och Eon – som står bakom prischocken. Företagen har haft mandat att göra detta efter ett domstolsbeslut som fattats i deras favör.

Myndighetskrav om sänkning av nätavgiften

Men nu kan det vara över. 

Energimarknadsinspektionen, den ansvariga myndigheten, har inför år 2020 krävt kraftiga sänkningar. Det accepterar  nu regeringen.

Elnätsföretagen kan i dag plocka ut en avkastning om 5,85 procent. Den kommer regeringen trycka ner till nära tre procent. Det är procent som väger tungt för de bolagen. Förändringen kommer innebära minskningar om 60 miljarder kronor under den kommande avtalsperioden från 2020 till 2023, enligt regeringens beräkningar. 

 

LÄS OCKSÅ: Smällen efter värmeböljan: Elpriserna rusar till hösten

 

Det kan handla om prissänkningar så stora som upp till 21 procent för kunder – vilket kan resultera i kostnadsminskningar på 1000 kronor per år för en villaägare. 

Det kan få konsekvenser, menar vd:n för branschföreningen Energiföretagen, Pernilla Winnhed.

 – Utan investeringar i elnätet kommer Sverige att stanna och vi kommer att få stora problem, säger Energiföretagens vd Pernilla Winnhed. Vi har redan i dag kapacitetsbrist i vissa städer. Näten räcker inte till. Det försenar till exempel utbyggnaden av tågtrafiken och utbyggnaden av bostadsområden. Vi står dessutom inför den stora omställningen av samhället där elen är en av nycklarna som gör att vi går mot ett fossilfritt samhälle.

– Det här är sjunde gången sedan år 1996 som vi får en ändring av elnätsregleringen.  Det har gjort det svårt för våra medlemmar att göra förutsägbara och långsiktiga investeringar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!