132 av de 242 kontoren hos Arbetsförmedlingen ska läggas ner – men det vill nu regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna stoppa.
Man vill till och med återöppna de kontor som redan har hunnit stänga – och nu förhandlar man om ett nytt regleringsavtal för myndigheten.
– Det här är något som vi hela tiden har varit emot men Arbetsförmedlingens ledning har ändå gått vidare med nedläggningen av kontor, säger Martin Ådahl, Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson, till tidningen.
Arbetsförmedlingen tog beslutet om nedläggningen i våras. Detta för att anpassa myndigheten efter budgeten, som blivit mindre med Moderaternas och Kristdemokraternas anslag.
Samtidigt är framtiden för Arbetsförmedlingen fortfarande relativt oviss, då det står i januariavtalet som S, MP, C och L förhandlat fram, att myndigheten ska genomgå en stor reform. I den nya formen ska privata aktörer också vara med i arbetet med att få ut arbetssökande på marknaden.
De kontor som myndigheten beslutat ska stängas gäller framför allt kontor som finns ute i glesbygden, men det finns det stora problem med, enligt Martin Ådahl.
– Det direkta samtalet är viktigt när man ska bedöma vilka insatser man ska göra men det är också viktigt för att kunna samordna med kommunerna, säger han till DN.
V beredda att väcka misstroende
Planerna på att reformera Arbetsförmedlingen har mött stora protester – från alla håll på den politiska kartan.
Vänsterpartiet och LO-profiler har länge protesterat högljutt mot planerna och de senaste veckorna har de försökt att samla in stöd även från den politiska högerkanten i riksdagen – som på senaste tiden också har börjat rikta kritik mot planerna.
Både KD, M och SD har varit kritiska mot planen i sig och tidsramen som förändringarna ska ske inom.
Förra veckan sa V-ledaren Jonas Sjöstedt att man är beredda att rikta misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om man inte möter partiets krav: att släppa reformplanen, pausa arbetet helt och gå tillbaka till skrivbordet.
M, KD och SD berättade då att de alla skulle ställa sig bakom en sådan misstroendeförklaring – vilket skulle innebära att de utgör en majoritet i riksdagen.
Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark avfärdade hotet.
– Vänsterpartiet skapar mer kaos genom att agera så här, sa hon då till TT.