Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill göra sjukhusvården dyrare

Foto: Sara Pettersson

Det ska bli dyrare att vårdas på sjukhus. Regeringen föreslår en kostnadsökning på 20 kronor dygn, för varje vårddygn.

I dag kostar det som mest 80 kronor för varje vårddag inom slutenvården.

Den nya sjukhusavgiften blir 100 kronor. Även patientavgifterna inom öppenvården och högkostnadsskyddet för läkemedel ska följa kostnadsutvecklingen i samhället i övrigt, föreslår regeringen.

Båda dessa avgifter ska utgå från ett kostnadstak som i sin tur beräknas utifrån det så kallade prisbasbeloppet.

Högkostnadsskyddet höjs

Det innebär exempelvis att högkostnadsskyddet nästa år blir 1 125 jämfört med dagens 1 100 kronor. Först därefter blir patientens kostnader för läkemedel subventionerade stegvis, på ett liknande sätt som i dag.

Fler läkare och sjuksköterskor

Regeringen vill också att fler läkare, tandläkare och sjuksköterskor ska utbildas de närmaste åren. Läkarutbildningen utökas med 80 nybörjarplatser, 40 vid Göteborgs universitet och 40 vid Linköpings universitet.

Ytterligare 29 nybörjarplatser inom tandläkarutbildningen inrättas vid tre lärosäten, och sjuksköterskeutbildningen byggs ut med 485 nya nybörjarplatser runtom i landet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!